Získání kondice díky starému dobrému aerobiku

05.07.2022 | Trénink

Kdo by si nepamatoval na 90. léta a věčně usměvavou energickou Olgu Šípkovou, s dokonalou postavou oděnou do těsného trikotu, skotačící s dalšími několika cvičenci do rytmu devadesátkové disco pop music?

Pro někoho to bylo prázdné a zbytečné skotačení, nicméně pro velké množství lidí byl aerobik skvělý způsob, jak zábavným a účinným způsobem shazovat přebytečná kila, zlepšit si fyzičku i tvarovat křivky. Koneckonců, narazit v té době na někoho s výraznou nadváhou byla téměř rarita. Lidé se během dne více hýbali než dnes, a po práci si ještě chodili „odfrknout“ na skupinové lekce aerobiku, který se provozoval snad v každé tělocvičně, a díky němuž jste spálili kalorie přímo kosmickou rychlostí.

Čím je aerobik tak výjimečný?

Aerobik je forma cvičení, která kombinuje silový trénink a strečink s cílem zpružnit tělo a zároveň zvýšit svalovou sílu. S touto doslova smrtící kombinací strečinku a silového tréninku nevyhnutelně následuje spalování tuků a ztráta kalorií. Jednou z hlavních výhod aerobiku je, že forma cvičení nejen zlepšuje flexibilitu těla a svalovou sílu, ale také se snaží zaměřit se na další základní prvky fitness, například kardiovaskulární fitness (kardio) (1). Zkrátka si při něm slušně zvýšíte tepovku a řádně se zapotíte. Pohyby tanečního stylu pomáhají působivě zvyšovat úroveň vytrvalosti a celkové kondice.

Aerobik důkladně okysličí vaše tělo i mysl

Kyslík je základním prvkem potřebným pro všechny životní procesy, to není nic nového. Vzhledem k tomu, že aerobik zahrnuje rychlé pohyby, tělo spotřebuje více kyslíku (aby mohlo pokračovat ve cvičení). Pokud si právě teď říkáte: „No a co, já se dost okysličím i při procházce přírodou se psem,“ vězte, že se nejedná o to samé. Ano, na procházce v přírodě čerpáte více kyslíku než lidé, kteří cvičí někde v tělocvičně. Ovšem pokud vezmeme v úvahu množství kyslíku, který je využíván k výrobě energie při náročné zátěži, lidé, kteří chodí na aerobik, mají vyšší spotřebu kyslíku než lidé, kteří jdou jen na rutinní ranní procházku a dýchají čerstvý vzduch. To jsou zkrátka jednoduché počty, nic víc.

Spalování tuků

Konečně, jedna z nejzásadnějších výhod aerobiku! Mnoho lidí s nadváhou tuto účinnou formu cvičení využívá právě proto, aby spalovali tuk a shodili přebytečné kalorie. Aerobik je skutečně vysoce účinný, pokud jde o spalování tuků! Kromě toho, že aerobik pozitivně ovlivňuje schopnost těla vypořádat se s kyslíkem, má i několik dalších výhod. Pomáhá zlepšovat tělesnou rovnováhu, zlepšuje paměť a zvyšuje vytrvalost, abychom jmenovali alespoň některé.

Jak často?

Aby se dostavily výrazné výsledky, uvádí se okolo 150 minut týdně, což odpovídá cca 3x týdně necelou hodinku. Aerobní cvičení by však mělo být součástí vašeho celkového cvičebního plánu, který zlepšuje vaše zdraví a také pomáhá s kontrolou hmotnosti. Pro maximální výsledky je tedy důležité zařadit také silový trénink. Ve většině případech lekce aerobiku (i online) kombinují aerobik s lehkým posilováním, což je ideální kombinace, a celý časový úsek takového komplexního cvičení se rovná právě zmíněné (necelé) hodině (1).

Co budete potřebovat:

Ať už se rozhodnete cvičit aerobik doma, nebo na skupinových lekcích, důležité je zvolit pohodlné oblečení, ve kterém se budete cítit komfortně a zároveň vhodné funkční prádlo, které odvádí pot. Ideální volba jsou lehce kompresní legíny, které podpoří cirkulaci krve a zároveň neomezují v pohybu. Vyhněte se bavlněným trikům, protože pokud se na začátku lekce zpotíte, pak se při celé hodině v mokrém triku vystavujete riziku prochladnutí a následných zdravotních problémů. Je vhodné vybrat triko z materiálů, které odvádí pot a rychle schne. Samostatná kapitola je správně vybraná obuv. Aerobik je totiž především o krocích a výskocích. Nesprávně zvolená obuv proto může způsobit zranění (uklouznutí, vymknutí kotníku, popř. i přetrvávající bolesti zad).

Dobré boty na aerobic by měly mít následující rysy

Vstřebávání nárazů (při zkoušení bot si bez rozpaků zaskákejte, abyste věděli, zda vám budou vyhovovat).

Boční opora a stabilita, aby vám nehrozilo vymknutí kotníku. 

Vhodný střih a pohodlí (špička nohy by se neměla dotýkat špičky bot)

Pro koho je vhodný, a pro koho naopak ne

Není nutné propadat panice v případě, že nejste taneční typ. Kroky se při aerobiku opakují a postupně se do toho dostanete. Tedy jej zvládne každý, kdo má rád energickou hudbu a dokáže si zapamatovat základní kroky. Aerobic je naopak nevhodný pro osoby trpící bolestmi kloubů, kyčlí nebo kolen, rizikový je také pro osoby s nestabilním krevním tlakem a těhotné od třetího měsíce.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027933/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat