Ranní cvičení vás zaručeně probudí

20.07.2022 | Trénink

Většina z nás stíhá přes den hromadu aktivit, máme zaměstnání nebo školu, partnera, děti, koníčky a přátele. Tak kde vzít čas na cvičení?

Většina z nás má čas až k večeru a to se už nikomu nechce. Ale všichni jistě známe citát: „Není to o tom mít čas, ale udělat si čas.“ Zkusme si tento čas udělat ráno. S těmito tipy z nás budou ranní ptáčata.

Jak dlouho potřebuji spát?

Je všeobecně známo (1), že bychom měli spát zhruba 8 hodin, ale někteří z nás jistě ví, že 8 hodin nepotřebují a pro jiné je to zase málo. Délka spánku je pro každého člověka individuální a my sami nejlépe víme, kolik spánku potřebujeme. Jistě se nám už několikrát stalo, že jsme spali například 11 hodin v kuse a stejně jsme byli potom unavení a nevrlí. Byli jsme jednoduše už přespaní. Jindy jsme zase spali pouze 6 hodin a byli jsme zcela čilí a fungovali jsme bez problému celý den. Pro bezproblémové vstávání je nezbytné, abychom věděli, kolik spánku opravdu potřebujeme a tento čas dodržovali.

Pravidelnost

Opakování je matka moudrosti a tohle platí i u spánku. Pokud se naučíme chodit spát a vstávat v podobnou dobu, tak se to naše tělo naučí a my časem nebudeme ráno potřebovat ani budík. Je vhodné, abychom tento režim dodržovali i o víkendech. Vstávat o víkendu například v 6 hodin ráno zní jako bláznovství, ale díky tomu nebudeme muset v pondělí opět trpět (1).

Žádný spěch

Pro většinu z nás je ráno stresující a hektické, jelikož vstáváme brzy, abychom všechno stihli v klidu. Snídáme při oblékání a běháme po bytě tam a zpět. Pokud chceme stihnout nejen ranní cvičení, ale také zbytek ranních rituálů v poklidu, měli bychom vstávat o něco dříve. 10–15 minut dokáže udělat zázraky. Za tuto dobu se dokážeme probrat a rychleji začít fungovat. Výsledkem nám bude kvalitní ranní rozcvička, snídaně vsedě u dobré kávy a snad i jemné zkrášlení naší tváře (2).

Ranní trénink

Ranní trénink neboli ranní rozcvička slouží hlavně k nastartování našeho těla. Taková rozcvička by měla trvat alespoň 15–20 minut, kdy se nejdříve protáhneme, trochu rozpohybujeme tělo a následně posílíme naše problémové partie (2).

Tip na ranní trénink

Prvních 5 minut dopřejeme tělu klidné protažení a následně alespoň ve dvou kolech provádíme následující cviky. 20x panák, 20x zvedání kolen, 10x dřep, 10x výpady dozadu, 5x klik, 10x zkracovačky, 1 minuta vzpor. Poté se opět protáhneme a chvilka ranního tréninku je za námi. A věřte, že vás ty vyplavené endorfiny zaručeně proberou (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4434546/, (2) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat