Chyby při dřepování snižující jejich efekt

29.06.2022 | Trénink

Dřepy jsou snad nejznámějším cvikem, a přesto bych řekla, že je málokdo umí dělat správně. Není to jen o tom provádět pohyb dolů a nahoru, při správném dřepu se musíme držet základních pravidel, jinak je cvik nejen naprosto zbytečný, ale ještě si u něj ublížíme.

Pojďme si je projít a poukázat tak na největší chyby. Dřepy nám mohou být velmi užitečné, pokud je děláme správné. Při špatném provedení si naopak můžeme velmi ublížit, takže nejen že trénink bude neefektivní, ale ještě si cvičení zprotivíme.

Kolena před prsty nohou – ne

Velmi zásadní problém, který si musíme opravdu důsledně hlídat. Při správném dřepu se nám nohy od kolena dolů vůbec nepohnou. Na to je třeba si dávat pozor, jelikož při pokrčování kolen přenášíme váhu na kolenní klouby, čímž je likvidujeme. Samotné cvičení potom nemá pražádný význam, kromě zmrzačených kolen. Po celou dobu dřepu se soustředíme na to, aby šly hýždě primárně dozadu a pak až následně dolů. 

Kulatá nebo shrbená záda a ramena – ne

Pokud to není přímo cílem nebo není v popisu cviku stanoveno jinak, záda zůstávají při jakémkoli cvičení pořád rovná. Pokud dřepujeme správně, ramena zůstávají vzadu, záda rovná a celý hrudník se pomalu přesouvá dopředu (oproti zadečku, který jde dozadu). Jakmile dostaneme zadek a stehna do vodorovné polohy, začneme se opět zvedat a to tak, že prvně pracují stehenní svaly. Potom ucítíte hýždě, které dostanou asi nejvíce zabrat. Abychom si však neublížili a ze cviku dostali ten správný efekt, musíme se ujistit, že záda jsou rovná a ramena zůstávají vzadu i za předpokladu, že na nich držíme závaží.

Závaží se při dřepu posouvá zleva doprava – ne

Činka se musí pohybovat pouze ve svislém pohybu, ne ze strany na stranu. Takže pokud byste si stoupli do rámu dveří a představili si, že závaží, které máte na ramenou je propíchnuté tyčí, tak ta jezdí jen nahoru a dolů ve dveřích, jako byste vytahovali a spouštěli rolety v okně. Tímto zajistíme bezpečné provedení cviku a kvalitní procvičení kýžených svalů. Při správném dřepu pracují hýždě a čtyřhlavý sval stehenní, vnitřní a vnější strana stehen, krejčovský sval, ohybače stehen a vzpřimovače trupu, také si krásně procvičíme břišní svaly.

Těžiště se přesouvá ze špičky na patu – ne

Těžištěm vždy zůstává střed chodidla. Pokud máte dojem, že balancujete a váha se vám přesouvá, zvolněte a začněte znova. Uvědomujte si každý svůj pohyb, a začněte správným postojem. Zadek podsadit, zatáhnout spodní a horní břišní svaly, ramena dozadu, hrudník otevřený, to je naprostý základ a bez toho nemá smysl cokoli dělat. Takže se na začátku ujistěte, že stojíte správně, a potom se pomalu začněte soustředit na postupné provedení cviku. Je to jakoby vás někdo chytil za boky a táhl dozadu a dolů, přičemž vy stále zachováváte správný postoj a dodržujete předchozí body. Tímto se dostanete zadečkem hodně dozadu, bude to zvláštní pocit a nejspíš si zezačátku budete připadat hloupě, je ale dobré mít před sebou zrcadlo a zkontrolovat si, že takto to opravdu má vypadat. Jen na ten pohyb nejste zvyklí. A když se pak přesouváte ze dřepu zase nahoru, opět to je jako by vás někdo táhl dopředu a nahoru. V pohybu jsou pouze boky a vy je následujete. Celé tělo zůstává stále rovné, tímto si zachováte balanc a nebudete přepadávat dopředu ani dozadu.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat