Chyby před cvičením snižují jeho efektivitu

01.08.2022 | Trénink

Cvičení je samo o sobě náročné a vyžaduje si naši energii, plánování i odhodlání. Pokud se vyvarujeme těmto chybám, půjde nám to mnohem lépe. Neztratíme motivaci, budeme víc v pohodě a připravení, přičemž ze cvičení získáme maximum.

Pojďme se podívat na tyto tři věci, které by se před workoutem neměly dělat. Stačí pár základních pravidel, abychom si udrželi formu jednoduše a bez zbytečných komplikací. Ne vždy jde vše ideálně a často se musíme soustředit na více věcí, přičemž naše cvičení zůstává pozadu. To je přirozené. Když si pohlídáme tyto tři jednoduché body, naše workouty budou mnohem efektivnější.

Těžká jídla

Osobně preferuji cvičit na poloprázdný žaludek, kdy ještě nemám hlad, ale už nejsem najedená. Při náročných cvicích nebo polohách, kdy jsme hlavou víc dolů, se nám může udělat nevolno. Ale cvičit hladová mi taky nevyhovuje. Poslední jídlo, které si před workoutem dám, velmi ovlivňuje můj výkon. Takže doporučuji lehká, výživná jídla, která vám dovolí se po konzumaci do 45 minut v pohodě hýbat.

Neprospané noci

Všichni víme, jak náročné bývá správně odpočívat. Ne vždy se to daří a cvičit bychom měli denně, takže je jasné, že ne vždy jsme tak akorát odpočatí. Nicméně pokud můžeme, neplánujeme workout hned na ráno, kdy jsme opravdu unavení, vstáváme s migrénou a necítíme se dobře. Raději se najezte, dejte si lehké kardio v podobě tance nebo procházky a náročný workout nechte na večer, až se vám obnoví síly.

Cvičit vysoko –⁠ zátěžové kardio

Střídat kardio a zátěžový workoutem je samozřejmě důležité, nicméně ne v jeden den nebo s krátkým odstupem. Pokud se zrušíte u běhu, švihadla nebo jakéhokoli kardia, těžko vám pak zbude energie na svalovou zátěž. Pokud chcete v jeden den provádět jak kardio tak HIIT, rozdělte si to třeba na dopolední a večerní trénink. Můžete si jít před obědem zaběhat a před večeří dát silový trénink. Některým pak vyhovuje udělat samotný workout na bázi střídání kardia a zátěže, což je naprosto v pořádku, pokud vám to sedí.

Zdroj: Jnázor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat