Správné provedení squatu zajistí zadek jako skálu

07.08.2022 | Trénink

V dnešním článku se dozvíte vše, co musíte vědět o dřepu, který je jedním z nejzákladnějších funkčních pohybů v našem životě. O jeho vlivu na tělo, správném provedení a možnosti stupňování a variací pro náročnější tréninky. Jakmile budete znát základy, můžete se pustit do samotného tréninku.

Dřep je jedním z nejoblíbenějších a nejúčinnějších cviků na posílení a vytvarování nohou a hýždí. Cvik, který každý pozná a je základem téměř každého tréninku, má mnoho variací a kombinací. Ačkoli je tento cvik velmi znám a často nechybí v žádném tréninku, velké množství lidí ho neprovádí správně.

Dřep a tvarování těla

Dřep je cvik, se kterým nejlépe zpevníte a vytvarujete hýždě a stehna (kvadricepsy, přitahovače a hamstringy). Tedy místa, kde se převážně hromadí tuk. Během něj aktivujete přední a zadní stehenní svaly a hýžďové svaly. Při pravidelném cvičení dojde k posílení svalů, cvičení se tak stává účinnějším a šetrnějším ke kloubům. A to není vše. Namáháním stabilizačních svalů dochází k trénování stability. Navíc při pravidelném cvičení budete schopni dělat stále nižší squaty. Provádění squatů je velmi důležité pro sporty, kde je nezbytná akcelerace (běh, sprint, tenis apod.), jelikož zatěžuje právě ty svaly, které nesou váhu našeho těla. Dřep rovnoměrně tvaruje všechny svaly dolní poloviny těla, a protože je to velmi složitý cvik, aktivuje celé tělo při zvedání vlastní hmotnosti a je také velmi oblíbený při vysoce intenzivních trénincích. Při jeho provedení totiž spotřebujeme mnohem více energie, než při statických cvicích na výše uvedené partie.

Jak se naučit správně dřepovat

Dřep se zdá být velmi jednoduchý, vždyť je to jako zvedání se ze židle a opětovné sedání. Má ovšem svá pravidla a nesprávné provedení nám dlouhodobě může škodit, nebo dokonce způsobit menší zranění. Pokud se do dřepů pustíme s dodatečným zatížením, je správná technika ještě důležitější. Úplní začátečníci nebo lidé o větší hmotnosti mají s technikou dřepu ještě větší problémy, než během jiných cviků na nohy. Při dřepu se totiž velmi zatěžují kolena. Ta musejí být stabilní, směřovat stejným směrem jako chodidla a nepřeklenovat prsty na nohou. Mnoho lidí zpočátku nezvládá ani tuto základní pozici. Může to být způsobeno zkrácením svalům holeně, špatné stabilitě kloubů či menší pohyblivosti kyčlí a kotníků, nedosáhne se tak optimálních výsledků. Své tělo nemůžeme podvádět ani oklamat a špatná technika dřepu nepředstavuje jen ztracený čas, ale i riziko zranění. Proto se zvládnutí správné techniky musíme chopit krok za krokem.

Jak na to

Pro začátek je dobrým pomocníkem židle, ta pomůže zvládnout základ pohybového vzoru. Zvyknete si na pocit při snižování pánve a těžiště posunuté mírně dozadu. Kolena přitom zůstávají nad středem chodidla, kde se musí při dřepu nacházet. Existují také různé cvičební pomůcky, které při provádění cviku mohou pomoci. Lze použít například fitness boxy nebo velké cvičební míče. Jakmile jsou zvládnuty základy, stačí se už pustit do samostatného provádění dřepu u tyče nebo s pomocí cvičebních pásů, díky kterým část hmotnosti těla lehce přenese na ruce. Tak se snadněji kontroluje poloha kolen, hloubka dřepu a narovnaná záda. Korekční cvičení pro lepší pohyblivost, stabilizaci a rovnováhu pomohou zlepšit techniku dřepu. Jakmile je technika zvládnuta, stačí se pustit do opravdu intenzivních tréninků. Při cvičení ovšem nikdy nespěchejte, správné provedení cviku je vždy na prvním místě. Po zvládnutí základů dřepu, můžeme začít s jeho variantami, cvičením s fitness pomůckami, závažím či elastickými expandéry. Díky tomu budou tréninky účinnější, zábavnější a rychleji uvidíte výsledky.

Na závěr sedmero správného squatu

1 Chodidla na šířku pánve

2 Váha rozložená na celém chodidle

3 Kolena směřují do stran a nejdou před palce

4 Aktivní střed těla

5 Trup je vzpřímený

6 Páteř přirozeně prohnutá

7 Hlava v prodloužení páteře

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat