Vhodné cvičení při vysokém krevním tlaku

26.01.2023 | Trénink

Pravidelné cvičení prospívá zdraví. Ale jak to s ním je v případě vysokého krevního tlaku? Tyhle pohybové aktivity patří k těm nejlepším!

Konec světa to není, nicméně člověk musí být opatrný. Vysoký krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem a podhoubím pro infarkt a mozkovou mrtvici. V číslech představuje následující hodnoty (1).

Co všechno prozrazuje tlakoměr?

Normální krevní tlak je nižší než 120/80 mm Hg. Systolický krevní tlak, tedy horní číslo, označuje, kolik síly krev vyvíjí v tepnách, když bije srdce. Naproti tomu nižší hodnoty diastolického krevního tlaku poukazují na sílu v tepnách, když je srdce v klidu. Vysoký krevní tlak (hypertenze) je pak diagnostikován ve dvou fázích (1).

Hypertenze 1. stupně je hodnota krevního tlaku 130/80 mm Hg nebo vyšší. Za hypertenzi 2. stupně se považuje krevní tlak nad 140/90 mm Hg (1). Koho něco takového může potkat a kdo je v ohrožení? Vlastně každý.

Stačí jen špatně jíst

Mezi rizikové faktory patří nadváha, obezita, strava s vysokým podílem soli, nadmíra alkoholu a nikotinu, ale také přibývající věk. Postupem čas totiž tlak roste a objevuje se právě hypertenze. Mnozí lidé, kteří jsou na tuto skutečnost upozorněni svým lékařem, tápou, zda mají či nemají měnit své pohybové aktivity. Pravda je taková, že k nejvhodnějším druhům fyzické aktivity se řadí svižnější chůze, jogging, jízda na rotopedu nebo eliptickém trenažéru. To však neznamená, že jiné cvičení není prospěšné (3).

Jak často opouštět gauč?

Jakákoli mírná aerobní aktivita zvyšuje srdeční frekvenci a má nejsilnější účinky na snížení krevního tlaku. Zároveň zvyšuje účinnost kardiovaskulárního systému tím, že upravuje srdce tak, aby účinněji bilo. Díky tomu se dá dosáhnout dostatečného průtoku krve i při nižším krevním tlaku. Svaly v závaznosti na to začnou efektivněji využívat kyslík. Podle odborníků je proto vhodné hýbat se alespoň 150 minut týdně – minimálně (3).

Studie (4) zveřejněná v roce 2019 v časopise JAMA Cardiology  naznačuje, že i malé snížení krevního tlaku může stačit k tomu, aby došlo k ponížení rizika infarktů a mozkových příhod. Tak si i vy rozdělte své workouty do třicetiminutových relací a věnujte se jim v průběhu týdne tak, jak vám čas dovolí.

Minimální investice, maximální výsledky

Pro začátek zvolte rychlejší chůzi, ke které nepotřebujete žádné speciální vybavení, jen pár kvalitních vycházkových bot, popřípadě krokoměr nebo aplikaci pro sledování trasy a trekingové hole s náhradními patkami pro chůzi na různých typech povrchů. (Náhradní kloboučky umožňují i bezpečnou chůzi ve sněhu.) Vždy však myslete na to, že cvičení nenahrazuje léky na vysoký krevní tlak. Je důležité pokračovat v jejich užívání podle pokynů lékaře (5).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6477925/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6444761/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539859/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5710614/, (5) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat