Efektivní sportovní trénink krok za krokem

Jak doběhnout dál, nebo zvednout těžší závaží? To je snadné. Pomůže vám sociální síť, poslech hudby nebo mobilní aplikace!

Už nějakou dobu pravidelně trénujete, ale zdá se vám, že nevidíte žádné pokroky? Zkuste své cvičení trochu zefektivnit! Že je k něčemu takovému nutné drahé vybavení nebo služba profesionálního fitness trenéra? Možná. Anebo taky ne. Lepší výkony, delší výdrž i silnou motivaci zajistí i tohle!

Hudba dokáže divy

Říká se, že ticho léčí. Nic proti tomu, stále jsou ale situace, kdy může být spíše na obtíž – třeba právě při sportu. Studie (1) uskutečněná na liverpoolské univerzitě Research Institute for Sport and Exercise Science prokázala, že ti, kteří při fyzické aktivitě poslouchají oblíbené skladby, mají vyšší výkonnost. Vědci, kteří ji provedli, si to vysvětlují tím, že hudební rytmus vnímaný lidským podvědomím napomáhá správnému dýchání a tím i okysličení svalů. Co si tedy pustíte, abyste zjistili, jak dobře tato metoda funguje?

Sociální síť jako motivační jednotka

Se zajímavými poznatky přichází i experti působící na londýnské univerzitě Imperial College. Z poznatků jejich výzkumu (2) vyplývá, že báječným motivátorem jsou sociální sítě. Co mají společného s tím, že chcete pokořit své dosavadní rekordy?

„Být součástí online komunity umožňuje lidem čerpat podporu svých vrstevníků. Mohou dostat radu a motivaci kdykoliv chtějí, a to bez nutnosti cestovat za specializovaným odborníkem i nákladů na dopravu. Využívání sociálních médií při sportu i hubnutí vede k tomu, že si jedinci se stejným zaměřením přispívají k úspěchu navzájem,“ vysvětluje jeden z autorů výzkumu (2) lékař Hutan Ashrafian.

Stáhněte si aplikaci

V dnešní době existuje tolik aplikací, které lze i zdarma stáhnout do svého chytrého telefonu, že snad nejdou ani spočítat. Zatímco některé nepřinesou žádný extra užitek, jiné dokáží člověka vybičovat k ledasčemu. Třeba vylepšeným výkonům! Proč si tedy nějakou nevyzkoušet a své tréninkové plány, úskalí i překonané překážky nesdílet se svými přáteli? To byste se možná divili, jak právě tohle dokáže „zabrnkat na správnou strunu“ (3).

Zdroj: (1) www.center4research.org/can-listening-music-improve-workout/, (2) www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151007110738.htm, (3) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat