Fyzickou výdrž nakopnou čistě přírodní prostředky

20.09.2022 | Trénink

Možná vás napadlo, že na podzim začnete běhat. Nebo si koupíte permanentku do fitka. V pořádku, sexy tělo se „hodí“ nejen v létě. A jak jste na tom s výdrží? Bojíte se, že vytrvalost není vaší silnou stránkou? Obavy zahoďte za hlavu, určité triky vás doslova nakopnou směrem k lepším výkonům!

Co si představíte pod pojmem vytrvalost? Není to nic jiného než fyzická síla a schopnost vykonat úkol, který vyžaduje určitou námahu. Jak se k něčemu takovému dopracovat? Tyhle čistě přírodní způsoby vaši fyzickou výdrž zaručeně zvýší!

Soustřeďte se na jídelníček

Trénink nebo aktivita s vysokou intenzitou si žádá doplnění energie potřebné k regeneraci svalů. Spolu s bílkovinami a tuky je nutné zvýšit příjem uhlohydrátů, které se snadno metabolizují a podporují onu výdrž. Takže, co jíst? Banány, jablko, obilná zrna, hnědou rýži nebo sladké brambory (batáty) plné uhlohydrátů. Na druhou stranu se vyhýbejte těstovinám, smaženým jídlům a zpracovaným potravinám, jež snižují energetickou hladinu (1).

Dodržujte pravidelnost při cvičení

Cvičení patří k dalším způsobům, které výdrž budují. Ať už milujete běh, plavání, cyklistiku nebo aerobik, pravidelná fyzická aktivita pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární zdatnost, sílu, flexibilitu a vytrvalost. Sportu se věnujte aspoň třikrát týdně a použijte další efektivní trik. Před vstupem do tělocvičny si dopřejte kofein zvyšující energii (2).

Celé to funguje tak, že právě on uvolňuje dopamin a noradrenalin, což vás dělá připravenější na fyzickou námahu (3). Ta podle zjištění vědců pochopitelně roste postupně, nicméně prvních pozitivních změn si pravděpodobně všimnete zhruba po dvou až třech týdnech od zahájení svého programu.

Nevynechávejte „klidnější“ pohyb

Taj-či a jóga snižují stres. To je všeobecně známá věc. Konkrétní pozice však také zvyšují fyzickou výdrž a celkovou vytrvalost a zároveň posilují svaly těla, o kterých ani nevíte, že je máte. Střídejte tedy kardio pohyb s relaxačním cvičením, výsledky na sebe nenechají dlouho čekat (4)!

Poslouchejte hudbu

Hudba působí jako doping. Díky ní se můžete cítit svěže a motivovaně. Stačí vybrat ty správné skladby, které vám sedí. Navíc získáte i další skvělou výhodu. Výzkumy (5) dokazují, že hudba během intenzivního tréninku snižuje dušnost!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7231187/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6536904/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6986277/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4067931/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31804098/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat