Masturbace výkon v posilovně vůbec neovlivňuje

26.08.2022 | Trénink

Masturbace byla ještě před stovkou let démonizována jako zdraví škodlivá. Dnes víme, že zdraví naopak prospívá. Přesto mnozí muži a zejména vrcholoví sportovci stále mezi sebou šíří mýty o tom, že masturbace vyčerpává z těla testosteron a snižuje výkonnost při závodech i tréninku. Není to pravda. Pokud muž neonanuje pětkrát denně, masturbace na jeho výkonnost v posilovně nemá žádný vliv. A když už, spíš pozitivní.

Po orgasmu a ejakulaci se do těla vylučují hormony, které snižují vnímání bolesti při tréninku, roztahují cévy a zlepšují prokrvení orgánů a tkání a navozují dobrou náladu, s níž je pak cvičení větší radost (1). Většina studií, která sledovala výkonnost sportovců při sexuální abstinenci (včetně zdržování se masturbace) a při pravidelném sexu (soulož či masturbace), sledovala také hladinu testosteronu v krvi mužů. Testosteron jednak ovlivňuje sílu svalů a výkonnost, ale funguje to i naopak. Když muž začne intenzivně cvičit a posilovat, hladina testosteronu v těle roste (2).

Testosteron v normě

Atleti a vrcholoví sportovci se snaží udržet si hladinu tohoto hormonu v krvi vysokou, aby podali co nejlepší výkon a měli co největší výdrž. Z výzkumů (3) však vyplývá, že ani soulož, ani masturbace před závodem či tréninkem nijak zásadně neovlivňují hladinu testosteronu v krvi. Výkyvy jsou tak nepatrné, že je nemůže muž ani pocítit.

Bez rozdílu

Podle sportovních lékařů z Georgia State University (4) jakýkoli druh sexu (soulož či masturbace) na výkonnost vliv nemá. Testovali výkonnost svalů a kondici oběhové soustavy u profesionálních sportovců. Část z nich večer před testem měla sex, část dlouhodobě sexuálně zcela abstinovala. Výkon a kondice obou skupin se ale vůbec v ničem nelišila. „Náš experiment neodhalil žádné měřitelné změny v různých kritériích fyzického výkonu sportovce po sexuální souloži, která předcházela 7,6 hodiny (večer) před fyzickým výkonem,“ tvrdí autoři z Georgia State University.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16913280/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5510446/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4914923/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6522944/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat