Půlhodinka venku pro šik postavu

Každý den procházka! To je vaše nové pravidlo. Ne od zítra, ne od Nového roku, ale teď! Již 30 minut obyčejné chůze denně vám zajistí zdravé srdce, štíhlou postavu a jako bonus přidá dobrou náladu!

V dnešní době je řada lidí uvězněna v kancelářích a sedavém zaměstnání. Ze životů lidí se pomalu vytrácí nejpřirozenější pohyb člověka, a to chůze. Nic nestojí, můžete ji vykonávat kdykoli se vám zachce, nepotřebujete k ní žádné speciální sportovní náčiní ani oblečení, a přesto u mnohých stojí až na posledním místě. A to je velká škoda. Přitom už jen 30 minut procházky denně má vliv na zdraví i duševní pohodu (1).

Běžte si pro zdraví

Bylo prokázáno (1), že pravidelná chůze snižuje riziko srdečních onemocnění, astmatu, mrtvice, rakoviny a diabetu. Pokud se rozhodnete zařadit cílenou chůzi do vašeho denního programu, zvolte pohodlné oblečení a obuv. V současné době existuje mnoho aplikací, které si jednoduše stáhnete do svého mobilního telefonu. Aplikace pak měří, jak si každý den vedete. Váš cíl by měl být minimálně 10 000 kroků denně (2).

Ideální je také zařadit chůzi do své denní rutiny. Zkuste jednou nechat auto doma a prozkoumat trasu do práce pomocí veřejné dopravy. Pokud už veřejnou dopravou jezdíte, vystupte o zastávku dříve a zbytek cesty dojděte (3).

Přínosy chůze pro zdraví

Již 30 minut chůze denně snižuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice, také je to vynikající kardiologická aktivita, která krotí vysokou hladinu cholesterolu a krevní tlak, čímž pomáhá srdci (1).

Procházky zároveň mohou výrazně zlepšit vaši náladu. Odborníci tvrdí (4), že každodenní špacír léčí depresi, jelikož uvolňuje endorfiny, které potřebujete, abyste se cítili dobře. Pravidelná chůze patří i k ideálním způsobům spalujícím kalorie. Pokud ji zařadíte do denní rutiny, ani si nevšimnete, že vlastně hubnete. To ale stále není všechno.

Půl hodinka na čerstvém vzduchu zajistí tělu důležitý vitamin D, jež tělo získává ze slunečního záření (5). („Déčko“ je důležité pro zdravý imunitní systém.) Navíc chůze je skvělá v tom, že ji zvládnou i starší lidé. Díky procházkám v přírodě mohou omezit riziko demence a zlepší si paměť. Pravidelným chozením si vlastně všichni dobíjejí pomyslné baterky na všech frontách.

Zdroj: (1) www.journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2005/01000/Immune_Response_to_a_30_Minute_Walk.11.aspx, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015672/, (3) názor autora, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7734587/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441912/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat