Zdravotní přínosy prachobyčejné chůze

Nejčastější výmluvou proč se nevěnujeme nějakému sportu či pohybu je nedostatek času a také financí. Je sice pravda, že některé sporty jsou finančně náročnější, ale na chůzi tahle výmluva neplatí. Ono ani s tím časem to nebude tak horké. Máme pro vás několik důvodů, proč byste neměli podceňovat obyčejnou chůzi a začít pravidelně objevovat krásy svého okolí.

Procházka je skvělá forma cvičení a to v každém věku. Toto cvičení vás nestojí nic a může se časově vejít do životního stylu každého z nás. Co takhle svižná procházka kolem pracoviště během pauzy na oběd, nebo i doma si můžete udělat pár cvičných koleček. Zdravotních přínosů chůze je hned několik, je dobrá jak pro naše duševní tak pro tělesné zdraví, může náš organismus ochránit před celou řadou onemocnění (1). Poznejte je všechny  a vydejte se na procházku.

Váhu budete mít pod kontrolou

I krátká chůze vede ke snížení nadbytečných kalorií a tuků. Pro představu žena, která váží v rozmezí od 65 do 75 kilogramů běžnou chůzí po rovině může za hodinu spálit kolem 240 kalorií (1000 kj). Pokud chůzi zařadíte do svého běžného dne, můžete se za pár týdnů dočkat zajímavých výsledků i bez namáhavého cvičení (2).

Zlepšíte si kondici

Každodenní chůze pomáhá normálnímu fungování kardiorespiračních orgánů a výrazně zvyšuje vytrvalost vašeho těla. Pravidelná rychlá chůze již po dobu 30 minut denně vám pomůže zůstat v kondici a zdravá. Ze začátku můžete začít klidnými procházkami a postupně přidávat na tempu, třeba skončíte až u běhání (3).

Úleva od stresu a starostí

Všichni víme, že chůze dělá s naším tělem zázraky. A co duševní pohoda? To je další báječný vedlejší efekt chůze. Taková procházka zlepšuje náladu, snižuje depresi a hladinu stresu, kromě zlepšení vaší sebedůvěry a sebeúcty. Navíc na procházku nemusíte vyrazit sami. Skupinové procházky s rodinou či přáteli vám pomohou udržovat dobré sociální kontakty a mohou zlepšit náladu jak doma tak i na pracovišti (4).

Procházkou k dlouhověkosti

Lékařský výzkum a studie (5) naznačují, že chůze snižuje vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol, čímž snižuje riziko mozkové příhody a dalších problémů souvisejících se srdcem. Chůze je nejlepší pro duševní kondici a pomáhá udržovat hmotnost. Mimoto je chůze dobrá pro zvýšení hustoty kostí a hraje klíčovou roli v prevenci chronické osteoporózy. Celkově zvyšuje obranyschopnost těla a přispívá k vyplavování toxinů.

Chůze v každém věku

Další velkou výhodou chůze je to, že při chůzi vám nehrozí téměř žádné zranění, na rozdíl od náročnějšího běhání. Pravidelné procházky udržují vaše tělo neustále pružné a udržují vaše svaly v kondici. Navíc pokud budete aktivní v každém věku, snižujete tak riziko vzniku srdečních problémů, diabetu 2. typu a vysokého krevního tlaku (6).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3282085/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28794207/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21952002/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31420232/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3191604/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4201471/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Lilek plněný sýrem

(3 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat