Vysokou hladinu stresového hormonu sníží cvičení

14.12.2022 | Trénink

Při stresu nadledviny uvolňují kortizol, tedy stresový hormon. V optimální míře zvyšuje krevní tlak či energetickou hladinu a také posiluje imunitní systém. Nepatří tedy mezi nepřátele - dokud nedochází k jeho nadměrnému vyplavování. Chronické zvýšení v krvi způsobuje jisté zdravotní problémy. Které? A jak se vůči nim bránit?

Lékaři varují, že příliš mnoho kortizolu se podílí na špatném duševním fungování, únavě, úzkosti, zvýšení hmotnosti, hormonální nerovnováze, nespavosti, vysokém krevním tlaku, zvýšené hladině cukru v krvi, cukrovce, osteoporóze či oslabeném imunitním systému (1). To není zrovna to, po čem by člověk toužil. Zde jsou některé z věcí, které můžete udělat, abyste si kortizol (ve zvýšeném množství) udrželi od těla.

Spěte 7 až 9 hodin

Rozhodně byste neměli celé noci trávit on-line, pokud nechcete podpořit abnormální vylučování kortizolu. Spěte aspoň sedm až devět hodin denně a myslete na to, že se v podstatě jedná o začarovaný kruh – čím více kortizolu ve svém těle máte, tím méně spánku se vám dostává. A naopak. Čím méně spíte, tím více kortizolu se vyplavuje. Proto je spánek tak důležitý (2).

Pravidelně cvičte

Pravidelné cvičení je bezesporu vhodné po všech stránkách. Jednou z nich je i udržování kortizolu v lati. Odborníci proto říkají, že byste se měli hýbat aspoň 20 minut nejméně pětkrát týdně. Posilovnu nenávidíte? Nenechte se odradit, protože existuje spousta různých forem cvičení, které jsou zábavné a zajímavé. Můžete pozvat své přátele pozvat třeba na turnaj v badmintonu, oblíbený je i tanec, zumba nebo aerobik. V podstatě všechno, co podporuje srdeční frekvenci a utužuje svaly, je skvělou formou cvičení snižující kortizol (3).

Nestresujte se

Jedním z důvodů, proč někteří lidé mají v krvi spoustu kortizolu, je chronický stres. Taky jste pořád tak napjatí a úzkostliví? Zaděláváte si na problém! Víc odpočívejte, naučte se hluboce dýchat, poslouchejte meditační hudbu, začněte chodit na masáže či jógu (4). Uvolněte se, prosím!

Zaměřte se na svůj jídelníček

V neposlední řadě je také velmi důležité sledovat, jak se stravujete. Zahrňte do své stravy více čerstvého ovoce a zeleniny, vyhýbejte se potravinám s cukry a tuky. Měli byste rovněž omezit příjem alkoholu a kofeinových nápojů. Všechno vyjmenované totiž hladinu kortizolu jen zvyšuje (5).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6371989/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4688585/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027933/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5137920/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471136/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat