Dětská hračka pro dokonalou postavu

Začali jste s dietou a přemýšlíte o vhodném pohybu. Co takhle skákání přes švihadlo, možná to může znít dětinsky, ale schválně to vyzkoušejte, věřte, že je to pořádná makačka a pěkně se u toho zapotíte.

Výhod skákání přes švihadlo je hned několik, můžete cvičit doma, venku na zahradě nebo v parku. Stačí vám jen jedna cvičební pomůcka, která se snadno složí do malého batůžku, a navíc je lehká. Klidně až si půjdete zaběhat, můžete si dát přestávku na pár přeskoků a pak zase pokračovat v běhu. Tahle „dětská“ hračka, je zkrátka v módě a rychle vás dostane do kondice.

Nicméně, co se týče přínosů pro zdraví skákacího lana, je toto cvičení velmi individuální. I když se zdá, že pohyb je poměrně jednoduchý, zapojuje celou skupinu svalů a je velmi efektivní při zvyšování srdeční frekvence. To vše vede k překvapivému počtu účinků na zdraví tohoto zdánlivě základního cvičení.

  • Zlepšuje rovnováhu.
  • Zvyšuje kognitivní funkce.
  • Přispívá ke zdraví srdce.
  • Efektivně spaluje tuky.

Skákání je dřina

Pokud jste naposledy skákali přes švihadlo jako malé děti, opět si budete muset zvyknout na tento pohyb. Pro malé děti je tento pohyb velmi snadný, ale v dospělosti poté, co jsme již spoustu schopností ztratili, to může být náročnější. První, co se musíte znovu naučit, je koordinace pohybu. Při prvních pokusech jsou někteří jedinci rádi, že švihadlo zvládnou přeskočit 5krát za sebou. Začátky jsou vždy těžké a rozhodně to nevzdávejte. Toto cvičení vyžaduje soustředění, což z něj činí duševní i fyzické cvičení.

Spálí tuky a posílí kostru

Skákání přes švihadlo je velmi efektivní, pokud chcete zhubnout, vytvarovat postavu a komplexně posílit tělo. Navíc pokud se budete tomuto pohybu věnovat pravidelně, opakující se účinek cvičení přiměje vaše tělo ke zvýšení hustoty kostí v určitých částech těla, čímž vás chrání před osteoporózou ve stáří.

500 kalorií za 30 minut

V závislosti na tom, jak rychle otáčíte lano kolem sebe a jak rychle musíte skákat, ovlivní intenzitu tréninku, takže je obtížné dát tomuto cvičení přesný propočet kalorií. Máme pro vás alespoň průměrný odhad.

Průměrný počet je zhruba 10–16 kalorií za minutu. Když si trénink prodloužíte řekněme na 10minutové skákání, můžete spálit přibližně 160 kalorií. Vyšší rychlosti spálí více kalorií, ale obecně řečeno, jakákoli rychlost skákání je mimořádně dobrá pro spalování kalorií. Za 30 minut tréninku můžete spálit přibližně 500 kalorií!

Rady do začátku

  • Používejte správné boty, pohodlné a podpůrné, aby lépe absorbovaly opakované nárazy.
  • Nastavte si správnou délku. Když si stoupnete doprostřed lana, rukojeti švihadla by měli dosáhnout na úroveň vašeho podpaží.
  • Nevyskakujte příliš vysoko, protože to vás rychleji vyčerpá a zvýší riziko zranění.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8467906/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat