K pevnému zdraví si prošlapte cestičku každé ráno

22.09.2022 | Trénink

Už jste se někdy brzy probudili a vydali se na ranní procházku? Jedná se o jednu z nejvíce uspokojujících fyzických aktivit, která umožňuje cítit se svěže, mladě a pozitivně. Nevěříte? Tohle všechno (a mnohem víc) se může stát, pokud den začnete zaměstnáním nohou!

Procházka trvající asi 30 minut – plus minus. To je vše, co potřebujete k tomu, aby se vaše tělo udržovalo zdravé. Znáte všechny výhody tohoto rituálu? Pokud ne, budete překvapení, co zmůže obyčejná chůze…(1).

Snižuje riziko vzniku cukrovky

Podle výzkumů může třicetiminutová ranní chůze pomoci zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi, stejně jako řízení inzulinu u diabetu 2. typu. Chůze umožňuje buňkám ve svalech využít více glukózy, pomáhá spalovat tělesné tuky, které nejsou potřeba, a také pomáhá při zlepšování indexu tělesné hmotnosti (BMI). Pro diabetiky nesmírně přínosné!

Posiluje srdce

Studie prokázaly, že každodenní (rutinní) chůze může pomoci ke snížení krevního tlaku a posílí srdce. Ranní procházky také snižují hladinu triacylglycerolu a zabraňují vzniku hypertenze. Každé ráno se tak můžete vyhnout vzniku onemocnění srdce.

Snižuje hmotnost

Ranní procházky nejsou jen o zdraví, ale v lati drží i kalorie. Pokud se snažíte zhubnout, chůze trvající 30 až 40 minut denně je pro vás to pravé. Pomáhá při zvyšování srdeční frekvence a spaluje kalorie, což je nezbytné pro snížení tělesné hmotnosti. Odborníci říkají, že můžete zdravě zhubnout bez změny stravy, a to při každodenním chůzi spolu s jinými mírnými, energickými cviky. Tak hurá do toho!

Bojuje proti rakovině prsu

Věděli jste, že půl hodiny až hodinu trvající chůze může pomoci chránit před rakovinou prsu? Podle vědců ženy, které pravidelně chodí, výrazně snižují pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění. V podstatě se poměr estrogenového metabolitu v těle mění, což nedává šanci rakovinným buňkám.

Působí proti demenci a Alzheimerově chorobě

Závěry vědců jasně dokazují, že pravidelná chůze pomáhá při prevenci Alzheimerovy choroby a demence. Konkrétně snižuje riziko těchto onemocnění až o 54 procent, což není zrovna málo, zvlášť když se jedná o běžný problém mezi staršími osobami. Chůze pětkrát týdně také snižuje riziko mrtvice.

Dodává energii

Noha k noze každé ráno? Poskytuje energii na celý den, neboť pomáhá zvyšovat oběh krve a zásobovat ji kyslíkem. Je to také skvělý způsob, jak udržet chmurné myšlenky dál od těla. To mají na svědomí endorfiny. Pacienti, kteří trpí depresí, zjišťují, že již pouhých 35 až 60 minut chůze denně zlepšuje jejich stav. Zkuste to taky. Při každodenní procházce zároveň dodáte tělu energii, kterou potřebuje k tomu, abyste se dostali přes všechny pracovní nástrahy.

Tvaruje tělo

Nemusíte absolvovat náročné cviky, abyste získali sexy tělo. Ranní chůze může pomoci při obnově svalového tonu, přičemž hlavní roli hrají nejen nohy a břicho, ale další části těla. Stačí jen chtít.

Chrání před aterosklerózou

Ateroskleróza je stav, který je způsoben tepnami, jež jsou blokovány kvůli nahromadění plaku. Blokování se vyskytuje u vnitřních stěn tepen v orgánech, jako je mozek, ledviny, srdce a nohy. Průtok krve se omezuje a krevní oběh nefunguje správně. Pravidelné ranní procházky vás mohou chránit před tímto stavem. A co dál?

Ranní procházky pomáhá při kontrole cholesterolu, zlepšují kapacitu plic, zabraňují artritidě, snižují riziko potratů, zvyšují funkci mozku, podporují zdravé vlasy (vyrovnávají totiž hormony), snižují únavu a podporují kvalitní spánek. Co si přát víc?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4626390/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat