S běháním vám pomůže čtyřnohý kamarád

07.09.2022 | Trénink

Všichni už jsme aspoň jednou slyšeli, že pravidelné cvičení je jedním z klíčů k dlouhému a zdravému životu. Chybí vám motivace? Vsaďte na parťáka, běhejte se svým psem. Vaše spojení má nebývalé výhody pro vás oba.

Psí společník je velmi odpovědný sparing partner, jehož prosebné oči nelze ignorovat. Svatá pravda. Pokud máte slabou vůli nebo se k běhu často přemlouváte, zavolejte na domácího mazlíčka, zatřeste vodítkem a „nechte se přemluvit“. Ten šibal vám totiž neodpustí vůbec nic! Ovšem pozor, ještě než vyrazíte do terénu, navštivte svého veterináře a ujistěte se, že pes je k běhu způsobilý. Lékař posoudí, zda jsou jeho kosti v pořádku. Susan Nelson zároveň podotýká, že je nutné zkontrolovat datum posledního očkování. Přece jen budete v parku potkávat i jiné psy. Tak a teď už můžete začít (1).

První kroky? Pomalé procházky

Pokud je váš pejsek starší či obézní, nestavte ho před hotovou věc. Žádný jogging nebo běh. Nechte ho pomalu zvykat si na svižnější chůzi a procházku mu nedopřávejte déle než 30 minut denně. Pamatujte, že i psi mohou být z formy, takže když na ně budete mít velké nároky, zvyšujete riziko zranění (2).

Až si mazlíček přivykne, zkuste zvýšit frekvence procházek. Třeba v sobotu vyrazte na dvě místo jedné. Všímejte si, zda se pes nezadýchává nebo nemá jiné problémy. Poté zrychlujte tempo chůze a nakonec přejděte k joggingu. Pejska povzbuzujte, vrátí vám to nejen tím, že se po běhu s ním budete cítit lépe (2).

Studie (3) New York Times ukázala, že lidé běhající se psy mají nižší hladinu hormonu kortizolu, který je spojen se stresem. A taky se cítí být šťastnější a méně unavení.

Na co si dávat pozor?

Při spuštění cvičebního programu je důležité myslet dopředu. Plánujte trasu, mějte telefon pro případ nouze, přihlížejte k počasí a vyhýbejte se běhu v parném dni. Vyhnete se tak vyčerpání psa a jeho kolapsu z horka. Pokud máte po trase potok, dejte psovi chvíli na napití nebo dovolte, aby udělal pár temp (uleví kloubům), popřípadě s sebou noste malou lahvičku a vodu pro něj si nalijte do dlaně (1).

Zdroj: (1) názor autora, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7923746/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5645535/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat