Pravidelné čištění těla a mysli

Naše těla neustále zpracovávají věci, které jíme a pijeme, zatímco naše mysl nepřetržitě pracuje na zpracování myšlenek a emocí. Postupem času se ale mohou začít vytvářet vedlejší produkty těchto procesů. 

Pravidelné čištění těla a mysli nabízí jisté výhody. Pomáhá jim zotavit se, dobít energii a vrátit se k jejich normálním funkcím silnější než kdy předtím. Jak začít ještě dnes?

Dejte si digitální detox

Digitální detox neboli pauza od technologií má řadu výhod. Pokud jste neustále na svém smartphonu, detox může pomoci zlepšit duševní pohodu.

Začněte tím, že necháte všechna zařízení v domě a užijte si nějaký čas venku. Až budete připravení, zkuste na celý den vypnout televizi, počítač, mobil a další elektroniku. To může zastavit nutkání zařízení zkontrolovat nebo s ním ze zvyku interagovat. I krátká přestávka může být osvěžující.

Vyzkoušejte škrábání jazyka

V ajurvédě se povlak na jazyku nazývá „ama“ a odráží metabolické zbytky. Použití škrabky na jazyk k odstranění tohoto povlaku nebo nečistot snižuje množství bakterií v ústech, což pomáhá zlepšit zdraví ústní dutiny. Zdravá ústa zlepšují vaši schopnost mluvit a usmívat se, dokonce vám usnadňuje projevovat své pocity a emoce různými výrazy obličeje.

Suchý kartáč na tělo

Suché kartáčování, také nazývané garshana, je další technika používaná v ajurvédské medicíně. Funguje tak, že stimuluje lymfatický systém. Ten je důležitý pro imunitu, chrání nás před infekcí a nemocemi.

Stačí vám k tomu kartáč, kterým pokožku jemně vykartáčujete. Vaše pokožka by měla být suchá; nemusíte se předem koupat ani sprchovat. Začněte horní částí těla a postupujte dolů, dávejte pozor, abyste nedrhli příliš silně, abyste si nepodráždili pokožku.

Jakmile budete hotovi, osprchujte se nebo vykoupejte jako obvykle a poté aplikujte pleťové mléko nebo tělový olej pro hydrataci pokožky. Suché kartáčování je rychlý a levný způsob, jak se cítit osvěžený a obnovený.

Dejte si kontrastní sprchu

Kontrastní terapie je technika, která zahrnuje střídání horké a studené vody. Někteří alternativní praktici doporučují tuto praxi jako způsob, jak posílit oběh a zlepšit tok energie.

Po stání v teplé/horké vodě po dobu dvou až tří minut přepněte teplotu na nejnižší možnou teplotu. Studená voda bude nepříjemná, ale může vám také připadat povzbuzující. Před přepnutím zpět na horkou vodu počkejte jednu minutu ve studené vodě. Tento cyklus opakujte dvakrát až třikrát.

Zapište své potíže

Při očistě těla a mysli je také užitečné vypustit myšlenky a emoce, které jste nevědomě zablokovali, aby se dostaly na povrch. Potlačování emocí má psychické i fyzické důsledky, jako je zvýšení rizika deprese a zvýšení pravděpodobnosti srdečních onemocnění.

Jednou z možností je napsat dopis někomu, kdo vám ublížil nebo vás zklamal, a pomocí dopisu vysvětlit, jak se ve vás jeho jednání cítí. Nemusíte to posílat! Jde pouze o to, abyste lépe porozuměli emocím, které jste možná nevědomě potlačili, a nechali je uniknout z vašeho těla, aby vám nemohly nadále ubližovat.

Další možností je psát si deník, abyste si dali pravidelný prostor pro všechny své emoce, lítosti a starosti. Snažte se porozumět tomu, jak se cítíte, a místo toho, abyste se snažili tyto emoce zatlačit, využijte je a použijte je k tomu, abyste se v tomto světě posunuli vpřed jako emocionálně inteligentnější člověk.

A co dietní očista?

Zatímco dodržování zdravé stravy plné řady výživných potravin je dobrý nápad, dietní očisty a detoxikace se nedoporučují. Neexistuje žádný výzkum, který by prokázal, že tyto praktiky zlepšují zdraví. Také neodstraňují toxiny (vaše játra, ledviny a kůže to již dělají). Pro lidi s určitými zdravotními problémy mohou být tyto detoxikační praktiky ve skutečnosti škodlivé, nebo dokonce nebezpečné.

Vyzkoušení různých způsobů čištění mysli a těla může být skvělým způsobem, jak se cítit svěží a znovu nabití. Nenahrazují však pravidelnou péči o sebe. Zajištění dostatečného spánku, pravidelného fyzického cvičení a dalších důležitých postupů péče o sebe jsou dlouhodobé strategie, které vám mohou pomoci cítit se silnější, zdravější a motivovanější.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat