Přílišné soustředění na hubnutí je špatné

Vážíte se každý den, a to i několikrát? S panickou obavou počítáte veškeré přijímané kalorie? Vidina štíhlejších proporcí vás zřejmě zcela pohltila. A to neprospěje vůbec ničemu!

Co dělá člověk, který se snaží shodit nadbytečná kila? Možná se rozhodně, že bude častěji sportovat a omezí sladké. Třeba si také pořídí takzvané chytré hodinky, aby mohl lépe mapovat denní počet kroků, srdeční frekvenci i kvalitu spánku. Tohle všechno je samozřejmě v nejlepším pořádku. Problém ale nastává ve chvíli, kdy mu jeho zeštíhlující mise začne naprosto ovládat život. Nepoznáte se v těchto řádcích náhodou i vy?

Každý den několik kontrolních vážení

Vážíte se ráno, v průběhu odpoledne a pro jistotu raději ještě ve večerních hodinách. Proč to děláte? Chcete mít dokonalý přehled o každém deku, což může být hodně kontraproduktivní. Tělesná váha přes den kolísá, a to v závislosti na přijmu potravy, pitném režimu i přirozeném vylučování (1). To znamená, že vám tenhle proces nemusí udávat ty nejspolehlivější údaje a vy se kvůli číslům jen zbytečně stresujete. Dle obecných doporučení stačí, když se na váhu postavíte jednou týdně.

Přehnané počítání kalorií nadělá víc škody než užitku

Úzkostlivě počítáte veškeré zkonzumované kalorie, protože nechcete nic riskovat? Tohle nepomůže psychice a paradoxně ani hubnutí, jak vyplývá z jisté studie (2). Přílišná kontrola a radikální kalorická omezení mohou způsobit hormonální změny, jež stimulují chuť k jídlu a snižují rychlost metabolismu. Není to tedy ten nejlepší přístup…

Je štíhlost opravdu řešení vašich problémů?

Zaměřit se na hubnutí, které může zmírnit symptomy související se zdravím nebo snížit riziko zdravotních problémů, jako je například prediabetes, diabetes či spánková apnoe, proti tomu se nedá nic namítat. Pokud vám však něco říká, že jakmile dosáhnete nižší konfekční velikosti oblečení, vaše stehna se o sebe přestanou třít a břicho bude ploché jako žehlící prkno, pak život bude úžasný, výstražné kontrolky bijí na poplach. Shození pěti kilogramů vám pravděpodobně nepomůže získat lepší práci ani napravit partnerský vztah. Neberte tedy štíhlejší proporce jako řešení vašich stávajících potíží, omezuje to vaši schopnost pracovat na problémech zdravým způsobem (3).

Zdroje: (1) www.healthline.com/health/weight-fluctuation#dietary-weight, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5639963/, (3) www.health.com/mind-body/20-signs-youre-too-obsessed-with-your-weight






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat