Pěší turistika prohlubuje vztahy

12.10.2022 | Psychika

Chcete kvalitnější vztah plný úcty a pochopení? Leží vám v žaludku nedořešená témata, která vám nedají spát? Vezměte svého partnera na túru. Pozitivně ovlivňuje partnerské a rodinné vztahy!

Již dávno se ví, že pobyt v přírodě má na psychiku zázračný vliv. Odbourává stres, snižuje úzkosti a deprese, zlepšuje kognitivní funkce, jako je pozornost či paměť, podporuje dobrou náladu a vnitřní spokojenost. Ostatně, lidé po tisíciletí v přírodě přežívali a prosperovali v ní. Nyní se také ukazuje, že pobyt mezi stromy, horami či řekami pečuje o partnerské vztahy (1)!

Mlčky vedle sebe. Ne na dlouho

Pokud jste někdy šli na nějakou túru, třeba na Sněžku, pravděpodobně jste zjistili, že se se svým partnerem pouštíte do hlubších a smysluplnějších rozhovorů, což rozhodně není náhoda. Nová studie (2) financovaná americkou soukromou maloobchodní společností L.L.Bean zjistila, že sdílení pocitu úžasu v přírodě vytváří hlubší sociální vazby, pozitivní interakce a přátelství.

Pěší turistika v přírodě je podle psychologů aktivitou, která uvolňuje endorfiny (endorfiny jsou chemické látky v mozku, které stojí za dobrými pocity). Vyšší produkce endorfinů vede k menšímu stresu a úzkosti, lepšímu spánku a duševnímu zdraví, ale také k otevřenější komunikaci, a to i o méně příjemných tématech, na která by si člověk v běžných domácích podmínkách netroufl. Pak je tu taky další věc.

Konečně volno!

Šumění potoků a řek, vítr, slunce, rozhlehlé pláně, louky a lesy vtahují zpět do reality, odvádějí pozornost od počítačů, úkolů a nikdy nekončící práce. Příroda připomíná, že člověk je součástí velkolepého světa a poskytuje útěchu. Ne nadarmo se o ní říká, že je to bezdrátová nabíječka. Proto poslední slunné dny využijte k plánování túr, do batohu přibalte svačinu, to ostatní přijde samo. Tedy aspoň většinou.

Pokud se potýkáte s komunikací s milovanou osobou, věřte, že Řím se taky nepostavil za den. První společný výlet nemusí vést k úžasné konverzaci plné pochopení a vyjasnění nedořešených věcí. Pakliže se vám nepodaří odnést si z něj to, co očekáváte, ven vyrazte znovu, ale v každém případě dejte druhé osobě najevo, jak moc jste rádi, že vás doprovází. Výraz díků a vděčnosti párům pomáhá k otevřenosti a spokojenosti.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6565732/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33755327/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat