Za tuk na břiše může i stres

Když se pas neustále zvětšuje, nevěstí to nic dobrého. Za ukládání tuku v této oblasti může i alkohol nebo permanentní nervozita. Tak si dejte pozor! Ovšem i takové hormony zde sehrávají nemalou roli.

Faldíky okolo pasu nejsou jen neestetickou „ozdobou“, ale i nebezpečnou záležitostí, která výrazně zvyšuje pravděpodobnost srdečních chorob, diabetu i rakoviny. A to vážně! Břišní tuk vás úplně bez nadsázky může i zabít. Je biologicky aktivní, což znamená, že produkuje hormony, chemikálie i další látky, které podněcují záněty a zhoršují zdraví i kvalitu života. Čím více ho člověk má, tím větší je i riziko, že ho postihnou závažná onemocnění (1). Že za to může jen špatná strava, přejídání a nedostatek pohybu? Takhle jednoduché to také úplně není. Dejte si pozor i na tyto strůjce!

Ze stresu nikdy nic dobrého nevzejde

Že stres podporuje přibírání na váze i hromadění viscelárního břišního tuku, to je dobře zdokumentováno. Poznatky na sobě nezávislých studií (3) se shodují v tom, že lidé, kteří hůře zvládají každodenní stresory, mívají větší obvod pasu,“ cituje tato expertka, která doporučuje uklidňující dechová cvičení. Co dalšího siluetu trochu rozšiřuje?

Alkohol – metla lidstva i štíhlé postavy

Častější konzumace alkoholu vede k nárůstu tělesné hmotnosti jednoduše proto, že tyto nápoje obsahují spoustu kilojoulů. Není to ale ten jediný problém, jak naznačuje výzkum (2) zveřejněný v magazínu The Journal of Nutrition. Jeho závěry sdělují, že ukládání viscelárního tuku s alkoholem úzce souvisí. Kde hledat třetího pachatele?

Nepodceňujte hormony 

S nárůstem tukové hmoty bývají často spojovány i hormony, jejichž hladina prudce kolísá v perimenopauze i samotné menopauze. Hormonální výkyvy se ale dávají i do souvislosti se syndromem polycystických ovarií (4). Máte-li podezření, že ty vaše nejsou v rovnováze, navštivte svého lékaře a situaci s ním prokonzultujte. I tohle může být způsob, jak břišní tuk udržet na uzdě.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6906176/, (2) www.academic.oup.com/jn/article/133/8/2655/4687991?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3107005/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4700394/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat