Nejčastější fobie lidí

Máte nějakou fobii? Není se za co stydět, je to běžné a hodně časté „onemocnění“, ke kterému jsou ženy údajně mnohem náchylnější. Jak moc souvisí s evolucí a našimi předky? A dá se s ním vůbec něco dělat?

Máte z něčeho opravdu strach? Nejste sami. Podle Americké psychiatrické asociace jsou fobie nejčastějším psychiatrickým onemocněním u žen i mužů (1). Existuje celá řada vysvětlení, proč se tyto úzkostné poruchy rozvíjejí, a to včetně evolučních a behaviorálních teorií. Ať už je však příčina jakákoli, jde o léčitelný stav, myslí si odborníci ze zmíněné asociace. A jaké fobie jsou vůbec nejčastější?

Děsí nás pavouci a hadi

Arachnofobie je obava z pavouků. Člověk se na tyto tvory ani nemusí vyloženě dívat, mnohdy k pocitům ohromujícího strachu stačí pouhá myšlenka, která se jich týká. Proč se těchto živočichů ale tolik bojíme? Studie zveřejněná v magazínu Evolution and Human Behavior naznačuje, že jde o jakési „historické prokletí“. V dobách dávno minulých představovali pavouci, zejména ti jedovatí, skutečnou existenční hrozbu. Proto prý náš odpor k nim pramení z evoluční predispozice. Podobné je to i s další nejběžnější fobií, kterou je ofidiofobie, jež se týká hadů (2).

Výstup do výšky? Ten asi nezvládnu!

Naprostou hrůzu a děs z výšek i hloubek cítí podle výzkumu publikovaného v časopise The Journal of Neurology přibližně šest procent jedinců (3). Odborně se tato panika nazývá akrofobie. Bývá výsledkem traumatického zážitku, ovšem vyvíjí se také ze zhoršené adaptace na okolní prostředí, domnívají se autoři uvedeného výzkumu. Na tuto úzkost navazuje i aerofobie, což je strach z létání. S nebem souvisí i brontofobie –⁠ za tu zase mohou hromy a blesky. Na seznam klasických úzkostných poruch patří také trypanofobie (obava z injekcí), sociální fobie a agorafobie. Kvůli té člověk odmítá opustit svůj domov, protože mu veřejná prostranství připadají jako značně nebezpečné zóny, ve kterých není dostupná okamžitá pomoc (4). Asi není třeba zmiňovat, že tato komplikace dost narušuje každodenní život, že?

Zdroje: (1) www.psychiatry.org/patients-families/anxiety-disorders/what-are-anxiety-disorders, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S109051380800086X?via%3Dihub, (3) www,springer.com/article/10.1007/s00415-016-8218-9, (4) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1477893904000031?via%3Dihub






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pikantní dýňová polévka

(4 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat