Za úspěchem při cvičení stojí pevná vůle

23.08.2022 | Psychika

Chybí vám občas pevná vůle a nemůžete se donutit ke cvičení?

Připravili jsme pro tebe článek plný motivace, který vám pomůže udržet se v rytmu ve cvičení a pravidelném stravování.

Zapracujte na svém sebeovládání

Zkuste pomalu ale jistě pracovat na svém sebeovládání. Nepůjde to samozřejmě ze dne na den. Když budete trénovat třeba na půlmaraton, také si neřeknete, že ho poběžíte hned zítra, pokud jste doteď neuběhli ani pět kilometrů v kuse. Sebeovládání jde ale stejně jako ten půlmaraton vytrénovat. Jak na to? Sebeovládání souvisí s tím, že začnete nad věcmi více přemýšlet a snažit se najít racionální řešení. Uvedeme si to na příkladu, kdy před vámi stojí váš oblíbený zákusek a vy se mu snažíte odolat. Zkuste si sami v hlavě vytvořit pozitivní důvody k tomu, proč si ho nedat. Pokládejte si otázky typu: Potřebuji ho vůbec? Proč na něj mám takovou chuť? Můžu tu chuť zahnat jiným a zdravějším způsobem? Už jen tímto přemýšlením svoji vůli posilujete.

Nastav si reálné a dosažitelné cíle

Hned na začátek si dobře promyslete, čeho vlastně chcete dosáhnout a k tomu postupně směřujte. Chcete se cítit dobře? Chcete být zdravá? Nechcete se zadýchat při dobíhání autobusu? Chcete si obléct menší konfekční velikost? Chcete něco zhubnout? Na to všechno mysli v situacích, kdy vás láká dát si něco sladkého. Nenakládejte si ale na sebe hned velké břemeno. Rozdělte si svou snahu do několika dílčích částí, které víte, že zvládáte vzhledem ke svému dennímu režimu, pracovnímu a časovému vytížení bez problémů splnit. Když zjistíte, že vše bez problémů stíháte, posílí to vaši vůli, ale také motivaci. Kdyby jste si toho naložili hodně, při prvním neúspěchu byste naopak dali od všeho ruce pryč a dostali se do svého původního nespokojeného stereotypu. Z konfekční velikost XL se během jednoho dne na XS určitě nedostanete.

Neřešte na prvním místě váhu

Pokud jste si upravili jídelníček a začali se pravidelně hýbat, hlavně se neupínejte jen a jen na svou váhu. Zpočátku to může být naprosto zkreslující a zavádějící fakt. Dokonce můžete třeba i za první měsíc na váze naopak přibrat, je to zcela normální jev. Úprava stravy a pravidelný sport může způsobit nárůst aktivní tělesné hmoty, svalů a také zadržení vody. A kilo svalů nebo litr vody váží to samé, jako kilo tuku. Doporučujeme tedy dát váhu na špatně dostupné místo nebo z ní vyhodit baterky a vážit se maximálně jednou týdně. Ideálně klidně až jednou za měsíc. A naopak sledovat pravidelně obvody centimetrů, především pas a boky. A celkově vnímat, jak se cítíte. Toto jsou motivátory, které hlavně v začátcích podpoří vaši pevnou vůli k pokračování.

Odměňujte se

Umět se odměnit či pochválit za dobře odvedenou práci nebo dosažení cíle je také nedílnou součástí k cestě za pevnější vůlí a udržení motivace. Volte ale vhodný typ odměny. Při snaze o redukci váhy není zrovna správné vyrazit do cukrárny a sníst tam vše, co vám přijde na oči. Tou správnou odměnou může být třeba nějaký nový hadřík ve vašem šatníku nebo nová pomůcka na cvičení, kterou budete hned chtít vyzkoušet. Jakmile budete něco dělat ze vzteku, na truc nebo kvůli někomu jinému, bude to mít jen krátkodobý efekt. Chtějte vždy překonat sami sebe, cítit se dobře a zdravě. Jedině s takovýmto přístupem si postupně vybudujete pevnou vůli a dlouhodobě udržitelný režim.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat