V boji s nadváhou zvítězíte pomocí nastavení hlavy

17.07.2022 | Psychika

Cvičíte pravidelně a zdravě se stravujete? Stop zkoumání a obhlížení se v zrcadle. Vše záleží na vás a na tom jak o sobě smýšlíte, jak se sami cítíte a jestli budete vypadat tak dobře, na kolik se svému tělu opravdu věnujete.

Někdy nebývá snadné začít milovat sám sebe, své tělo, svůj vzhled, mentálně si uvědomit, že vypadáte hezky a jste se sebou spokojení, je to těžší než o tom mluvit. Pouhá vyřknutá věta bez opravdového uvědomění nestačí. Dle publikací studií (1) amerického časopisu zkoumající skupinu lidí má význam zaobírat se otázkou typu: Jak můžeme ovlivňovat hubnoucí proces a celkovou vitalitu našeho těla, pomocí mentálního přístupu ke svému tělu? Ovlivňuje psychická vyrovnanost a spokojenost se sebou samým naše úsilí, jak bojovat proti nadváze?

Bylo zjištěno, že to jak se cítíte ve svém těle, má dopad na to, jak se cítíte po zbytek života a jak jste schopni se vypořádat s různými životními kolizemi.

Výzkumníci kalifornské univerzity testovali své otázky na 12 000 účastnících výzkumu (1). Během sbírání dat o výšce a váze testovaných, je zajímal jejich postoj vnímání svého těla k jejich celkovému štěstí a spokojenosti se životem. Zjistili, že jak pro muže, tak pro ženy je velice významným činitelem jejich spokojenosti, samotný vzhled. Spokojenost s tělesným vzhledem v žebříčku hodnot žen se objevila na třetí pozici, těsně za spokojeností v lásce a finanční jistotě. Překvapující výsledky byly nalezeny u mužské skupiny probandů, kde spokojenost s tělesným vzhledem byla na druhém místě a to pouze za finančním uspokojením.

Zcela deprimující je, že pouhých 20 % žen opovědělo, že jsou spokojeny se svým tělesným vzhledem a zbylých 80 % tvrdilo opak. Mnohé z těchto žen odpovídaly, že tyto pocity měly za následek zhoršení jejich milostného života a celkové sebeúcty. Dostáváme se, do bludného kruhu, kdy i při maximálním úsilí věnovanému zlepšení tělesného vzhledu bez pocitů uspokojení ze své vizáže, může docházet až k neurotickým a úzkostlivým stavům. To samozřejmě může vést k stagnaci, nebo dokonce i k nabírání v procesu hubnutí.

Vypuštěním zákeřných a neprospěšných myšlenek, a naopak osvojení si zdravého sebevědomí a pozitivního myšlení o svém těle vede k větší otevřenosti, svědomitosti, uvolnění a koneckonců i větší životní spokojenosti. Takže dřív než se vydáte potit krev, naučte se tolik neanalyzovat své tělo, ale více ho milovat a chválit se za každý malý úspěch.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4782717/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat