Dlouhodobý stres se zaryje hluboko do vaší postavy

V dnešní době čelíme bohužel velkým dávkám stresu, vzdorujeme mu v různých formách téměř každý den, což našemu tělu v horizontu týdnů, měsíců a let rozhodně neprospívá. Zvýšený stres může různými způsoby ovlivňovat množství tělesného tuku, svalové hmoty, náladu, imunitu a řadu dalších oblastí vašeho zdraví.

Stres je určitou reakcí našeho organismu na hrozící nebezpečí, které může mít fyzickou i psychickou povahu. V pravěku to tak mohl být nenadálý útok predátora nebo strach z nedostatku potravy. Dnešní stres je trochu jiný, je to stres, který si nosíme domů z práce, ze školy nebo po těžkém sportovním tréninku.

Krátkodobý stres

Při krátkodobém stresu se uplatňují zejména hormony noradrenalin a adrenalin, které tělo pomyslně připravují na boj či útěk.

Dlouhodobý stres

Dlouhodobý stres, při kterém se vyplavuje hormon kortizol, na ten se dnes zaměříme. Kortizol zvyšuje hladinu cukru v krvi, způsobuje úbytek svalové hmoty, zhoršuje naši náladu. Také se naše tělo kvůli kortizolu déle regeneruje, a v neposlední řade potlačuje náš imunitní systém.

Jaké následky může stres zanechat na naší postavě?

Při dlouhodobějším stresu máte tendenci méně jíst, máte stažený žaludek a máte problém do sebe dostat nějaké jídlo. Po pár týdnech takového drsného režimu se to na vaší postavě projeví především tak, že zhubnete svaly i nějaký tuk – ale tohle hubnutí není vůbec zdravé a může vést k horším problémům jako třeba vypadávání vlasů, slabé nehty, suchá pokožka, a dokonce může vést i k nemocem!!

Při stresu přestáváte kvalitně jíst, ale stíháte cvičit

Na někoho stres působí jednoduše tak, že se mu výrazně zhorší jeho stravovací návyky – nepravidelnost v jídle, fast food, slazené nápoje. Tučné a chutné jídlo je váš jediný světlý bod v tom hrozném shonu. Život bez pohybu si ovšem nedokážete představit, takže ten víceméně nezanedbáváte. Svaly si tak můžete buď udržovat, nebo o ně velmi pomalu přicházet, tělesný tuk však půjde pomalu, ale spolehlivě nahoru. Pokud způsobuje tendenci k přejídání stres, měli byste si říct, že pevný stravovací režim by měl být vaší prioritou.

Nedržím stravu a ani se nehýbu

Dluhy, řízení velké firmy, náročné studium, zkouškové, hodně práce, která vás ještě při nejhorším nebaví a vy si nemůžete dovolit dost času na odpočinek. Zdroj stresu a možné selhání je zkrátka něco, co může váš život negativně ovlivnit na dlouhé roky dopředu. Když během tohoto stresového období rezignujete na racionální stravu i pohyb, vaše tělo se může za pouhých několik měsíců proměnit k nepoznání. Ztráta svalové hmoty, nárůst nebezpečného tuku v oblasti břicha, úzkost, a pokud to bude pokračovat a vy máte určité genetické predispozice, za několik let třeba i diabetes 2. typu a kardiovaskulární problémy. Opravdu je to cena, kterou jste ochotni zaplatit? Vaše zdraví by přece mělo být na prvním místě.

Co si z toho vzít?

Míra pociťovaného stresu je u každého z nás jiná, takže na něj každý reaguje odlišně. Někdo dokáže takřka bez problému dodržovat zdravou stravu i pohybovou aktivitu. U někoho si stres vybírá daň v podobě snížené, nebo naopak zvýšené chuti k jídlu. Ani pohybová aktivita nemusí zůstat ušetřena a často ji při stresu začínáme čím dál více opomíjet.

Pokud o sobě víte, že při náročnějších životních etapách tyto důležité oblasti svého životního stylu zanedbáváte, zkuste si tyto problémy více uvědomovat a snažte na nich zapracovat. Jestliže se během stresu přidávají i časté změny nálad, úzkost, nebo dokonce depresivní stavy, není žádná ostuda se svěřit do rukou psychologa.

Odměnou za to pro vás bude lepší forma, lepší psychické rozpoložení, lepší pocit ze sebe samého a hlavně vaše dlouhodobé zdraví.

Zdroj: Názor autora, healthline.com, helpguide.org






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat