Zdravé aktivity pro utužení partnerského vztahu

Dohání vás stereotyp, který se s romantikou a harmonií tak trochu vylučuje? Možná jste v jeho vodách uvízli proto, že se svým protějškem nevaříte a nehrajete deskové hry!

Máte pocit, že s partnerem trávíte spoustu času lenošením na gauči, pojídáním bramborových lupínků a sledováním televize? Samozřejmě nic proti odpočinku, ale tohle váš vztah kdovíjak neposílí. Jaké zábavné činnosti jsou z pohledu odborníků pro páry jako dělané?

Vaření dokáže divy

Říká se, že ve dvou se to lépe táhne. A v kuchyni to platí dvojnásob! Ostatně, také vztahoví experti se domnívají, že i malá chvilka u sporáku může být velice romantickým a stmelujícím okamžikem (1). Co se týče samotného výběru připravovaných pokrmů, četné výzkumy potvrzují, že kořeněná jídla zlepšují krevní oběh, čímž příznivě ovlivňují vzrušení a touhu v těch nejcitlivějších místech těla. Mimochodem, konzumace pikantních jídel se dává do souvislosti také s dlouhověkostí (2).

Sportem k prohloubení důvěry

Je přínosné, když má dvojice nějaké společné zájmy. Mezi ty nejideálnější patří sport, který přináší radost, nové zážitky, dobrou náladu a třeba i vytoužené křivky. A který vybrat? To záleží na vašich možnostech i preferencích. Běh je dobrý pro srdce a zvyšuje vytrvalost, což se může promítnout i v milostném životě. Pro soutěživé jedince je vhodný třeba tenis, squash, ping-pong nebo badminton. Příznivci adrenalinu se zhlédnou v horolezectví. To zase posiluje důvěru, protože zatímco jeden leze po stěně, druhý ho po celou dobu jistí (3).

Hraní her nejen pro děti

Hormon oxytocin je nazývaný hormonem lásky, protože snižuje hladiny stresu a navozuje pocity hluboké intimity. Nelze se tedy divit, že spolu s dopaminem bývá považován za hodně podstatnou sloučeninu při vytváření mezilidských vztahů (4). A že se do krve vylučuje jenom při milování, bouřlivém orgasmu nebo porodu? Omyl. Američtí vědci se na základě své studie (5) domnívají, že produkci oxytocinu stimuluje i hraní deskových her. Nezní to jako fajn plán na dnešní večer?

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27527909/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477151/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6572041/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3877159/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6026809/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat