Tlakové body na těle pro okamžité zmírnění stresu a úzkosti

V dnešní době je stres a úzkost něčím opravdovým. Ruch moderního života je tolik zatěžující a v každém může zanechat stopy, které se podepisují na zdraví. Nedejte napětí prostor a jednoduše ho zmáčkněte!

Existuje mnoho přírodních způsobů, jak bojovat proti stresu a úzkosti, přičemž se hodně doporučují činnosti uvolňující mysl i tělo. Mezi nejběžnější příklady patří pomalý, hluboký nádech, jóga, poslech hudby, psaní nebo čtení, relaxační koupel a masáž. Příjem jistých relaxačních bylinných čajů a čichání uklidňujícího éterického oleje ovšem také může udělat svoje. Stejně jako tlak vyvinutý na konkrétní místa na těle, který pomáhá ulevit od stresu a úzkosti.

Takové řešení je známé jako akupresura, forma alternativního hojení, jež je podobná akupunktuře – ovšem bez nutnosti pronikání kůží jemnými jehlami. Místo zabodnutí jehly do pokožky akupresura zahrnuje aplikaci tlaku pomocí prstů nebo kloubů. Je to něco, co můžete dělat sami, nebo s druhé osoby pokaždé, když se po psychické stránce nebudete cítit fit. A kam konkrétně sáhnout? Zde jsou některé tlakové body, které můžete stisknout palcem, ukazovákem nebo kloubem.

Šířka tří prstů od zápěstí

Manipulace s tímto bodem je nesmírně snadná. Od zápěstí si odměřte tři prsty a právě v místě toho třetího opatrně zatlačte na daný bod palcem. Pohybujte se v malých kruzích, abyste oblasti poskytli dobrou masáž. Věnujte si 2 až 3 minuty času a poté proveďte na druhém předloktí.

Mezi krkem a začátkem ramene

Budete vědět, že jste na správném místě. Jak? Jakmile tento bod stisknete, začnete se cítit jinak. Použijte palec a ukazováček. Tlak vyvíjejte několik minut, poté povolte. Umožní vám to dosáhnout úlevy od napětí a chmurných myšlenek.

Šířka dvou prstů od podpaží

Umístěte prsty do oblasti, kde se potkává hrudník s paží. Tlakový bod, který hledáte, je vpravo, kde odpočívá váš druhý prst. Vyviňte pevný tlak na uvedené místo, a to pomocí ukazováčku. Pro dosažení nejlepších výsledků se soustřeďte na obě ramena.

Na hlavě

Na lebce se nachází několik bodů, které při stlačení mohou poskytnout tolik očekávané uvolnění. Roztáhněte prsty obou rukou a ty přiložte na svoji hlavu (doslova ji obkličte). Hledané body jsou těsně pod prsty, na zadní straně krku. Zaměstnejte palce a nechte je, aby si s touto oblastí pohrály.

Nohy

Sundejte si obuv a ponožky a vyhledejte reflexní bod napojený na solar plexus. Ten se nachází asi v jedné třetině nohy, kousek pod prsty, v oblasti mezi ukazováčkem a prostředníčkem. Dopřejte mu jemnou kruhovou masáž, následně tento bod několikrát stiskněte a uvolněte. Provádějte do té doby, než se začnete cítit lépe.

Zdroj: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S002074891400296X?via%3Dihub - celý článek






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat