Nejčastější vedlejší účinky diety

24.03.2023 | Hubnutí

Únava, slabost, zácpa, dehydratace, změny nálad, ztráta svalové hmoty, nutriční nedostatky a jojo efekt. Společně se podíváme na nejčastější vedlejší účinky diety.

Diety jsou často považovány za zázračný způsob, jak co nejrychleji zhubnout, a dosáhnout tak ideální postavy. Avšak každá dieta má své výhody a nevýhody, a to i v podobě vedlejších účinků. Poznejte nejčastější vedlejší účinky diet a naučte se s nimi vypořádat.

Únava a slabost

Při dietě může dojít ke snížení příjmu kalorií a živin, což může vést k únavě a slabosti. Je důležité dodržovat vyváženou stravu a dostatečně spát, aby tělo mělo dostatek energie.

Zácpa

Některé diety mohou způsobit zácpu, zejména pokud jsou chudé na vlákninu. Je důležité zařadit do stravy dostatek ovoce, zeleniny a celozrnných potravin, které obsahují vlákninu a pomáhají udržovat zdravé trávení.

Dehydratace

Při dietě může dojít k dehydrataci, zejména pokud je příjem tekutin nedostatečný. Je důležité pít dostatek vody a jiných zdravých nápojů, jako je zelený čaj nebo bylinné čaje.

TIP: Kolik jídel denně?

Ideálně byste měli jíst 3 hlavní jídla (snídaně, oběd, večeře) a 2-3 menší svačiny denně. Avšak každý člověk je jedinečný, takže to, kolik jídel denně byste měli konzumovat, záleží na vašich potřebách, preferencích a životním stylu. 

Změny nálad

Diety mohou způsobit změny nálad, zejména pokud jsou striktní a omezují příjem určitých potravin. Je důležité najít rovnováhu mezi zdravou stravou a potravinami, které vám dělají radost, aby byla dieta udržitelná a nezpůsobovala stres.

Ztráta svalové hmoty

Při dietě může dojít ke ztrátě svalové hmoty, zejména pokud je příjem bílkovin nedostatečný. Proto je důležité zařadit do stravy dostatek bílkovin a podstupovat pravidelný fyzický trénink, aby se svalová hmota udržela.

Nutriční nedostatky

Některé diety mohou způsobit nutriční nedostatky. Je důležité jíst především vyváženou stravu a případně užívat doplňky stravy, aby tělo dostávalo všechny potřebné živiny.

Jojo efekt

Mnoho lidí po ukončení diety rychle nabere zpět ztracené kilogramy, což je známé pod termínem jojo efekt. Je důležité najít udržitelný způsob stravování a životního stylu, který vám pomůže udržet si zdravou váhu dlouhodobě.

Vedlejší účinky diet mohout být nepříjemné a zdraví škodlivé. Je důležité najít vyvážený a udržitelný způsob stravování, který vám pomůže dosáhnout svých cílů, aniž byste museli čelit negativním důsledkům.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6650179/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat