Zbavte se madel lásky

14.03.2023 | Hubnutí

Boky a tzv. „madla lásky“ jsou nejběžnějších místem pro ukládání tuku díky primitivnímu mechanismu určenému k ochraně vnitřních a reprodukčních orgánů. Právě díky tomuto mechanismu se tak jedná o nejproblémovější partii, která trápí každého, kdo se snaží o úbytek váhy a tvarování postavy.

Tohoto tuku se totiž tělo vzdává velmi nerado, a obvykle si jeho redukci nechá (jako naschvál) až nakonec. Co za tím vězí, proč „madla lásky“ vůbec vznikají a existuje způsob, jak se jich zbavit? Právě těmito tématy se budeme zabývat v dnešním článku.

Co způsobuje „madla lásky“?

V zásadě, pokud přijmete více kalorií, než během dne vydáte, budete přibírat tuk. A boky jsou jedním z potenciálních míst, kde se tento přebytečný tuk uloží. Lze dokonce říci, že mají při ukládání tuku prioritu číslo jedna (kromě spodního bříška). Právě proto se i sebemenší přibývání na váze začne jako první projevovat zrovna v těchto oblastech (1).

To neznamená, že nikde jinde na těle se tuk neukládá. Tělesný tuk se obvykle ukládá rovnoměrně v různých částech těla (v závislosti na genetické predispozici člověka). Nicméně, jak již bylo zmíněno, oblast boků a spodního břicha tělu poskytne jakýsi nárazník mezi vašimi vnitřními a reprodukčními orgány a vnějším světem (1).

Zjednodušeně řečeno: Je to způsob, jakým se vaše tělo chrání.

Jsou „madla lásky“ genetická?

Částečně. Stejně jako u celé řady dalších věcí souvisejících s vaším tělem a celkovým vzhledem, i v tomto případě existují genetické predispozice k ukládání tuku na konkrétních místech, nicméně zrovna tak je to ovlivněno i vaším životním stylem, včetně toho, co jíte, jak často cvičíte a jak moc se přes den stresujete (2).

Tuk na bocích se tedy ovlivňuje:

Genetika

Hormony

Úroveň stresu

Spánkové návyky

Špatná výživa

Stáří

Nedostatek pohybu

Jak se tuku na bocích zbavit?

Jak již bylo zmíněno, madla lásky jsou částečně genetické, takže u některých jedinců může být velice těžké se jich úplně zbavit, avšak můžete je alespoň zmenšit. Pomocí správně zvoleného jídelníčku a správně sestaveného tréninku můžete vidět první výsledky velice rychle. Jako u všeho i zde platí důslednost a pravidelnost (3).

Jak dlouho trvá, než uvidíte výsledky?

Jako u všeho ani zde byste se rozhodně neměli pouštět do drastických až záchvatovitých diet, raději volte realistický a postupný plán. Zdravá redukce tuku je kolem 0,5 – 1 % tělesného tuku za týden, což znamená, že byste měli zaznamenat první výrazný rozdíl během 8–12 týdnů (za předpokladu, že dodržujete strukturovaný plán cvičení a výživy) (4).

Pomáhá cvičení?

Poctivý a dobře vyvážený silový trénink zaměřený na největší svalové skupiny vašeho těla bude mít optimální účinek na přebytečný tělesný tuk. Obecně jsou pro tyto účely nejvhodnější cviky: dřepy, mrtvé tahy a výpady, přičemž postupujte podle vašich aktuálních schopností. Podle všeobecných doporučení byste se měli zaměřit na tři až čtyři návštěvy posilovny týdně. Při čemž důležité je i to, co děláte mimo posilovnu (4).

Pokud se budete potit hodinu v posilovně, ale zbylých 23 hodin z vašeho běžného dne budete sedět a nic nedělat, moc vás to nevytrhne. Váš energetický výdej bude i nadále nízký a s hubnutím se můžete rozloučit. Více choďte, méně jezděte autem, a pokud vykonáváte sedavé zaměstnání, každou hodinku se na chvíli projděte a ulevte svému tělu od sezení (3).

Zdroje: (1) www.link.springer.com/article/10.1007/s00586-021-06994-y, (2) www.heart.bmj.com/content/100/20/1613, (3) názor autora, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163457/, 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat