Cvičíte, ale stejně nehubnete

05.03.2023 | Hubnutí

Cvičíte podle svého vědomí a svědomí a týden co týden se měříte i vážíte. A pořád nic! Propadáte frustraci, protože do fyzického pohybu dáváte úplně všechno? Nejspíš přehlížíte tyhle „maličkosti“!

K hubnutí dochází, když se dodržuje kalorický deficit, který se spojuje s pohybem těla. Energetický výdej je tak nižší než příjem. Striktně to dodržujete, a přesto nevidíte výsledky? Inu, i další „drobné“ překážky mohou stát v cestě za vaší vysněnou konfekční velikostí. Co pravděpodobně děláte špatně?

Nejíte dobré věci

Pokud cvičíte, ale nehubnete, první místo, na které byste se měli soustředit, je kuchyně. Někteří lidé věnují čas pohybu a spalování kalorií, ale jídlo odsouvají na druhou kolej. Dobrým pravidlem je držet se zcela přírodních, plnohodnotných potravin a vyhýbat se polotovarům a přislazovaným nápojům.

Výrazně omezujete konkrétní skupinu potravin

Pokud jste se drželi dál od sacharidů, protože si myslíte, že jsou viníkem přibírání na váze, zařaďte zpátečku. Vynechání celé makroživiny ze svého každodenního jídelníčku (nemluvě o tom, že sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro tělo) může způsobit, že začnete trpět hladem, chutěmi a ano, přejídáním. Místo toho sáhněte po zdravých, komplexních sacharidech, ke kterým patří fazole, hnědá rýže, oves, hrách, quinoa, sladké brambory nebo celozrnný chléb. Tráví se pomaleji a také pozvolna uvolňují glukózu do krevního oběhu.

Jíte příliš mnoho

Pokud jste již upravili svůj jídelníček a stále se vám nedaří hubnout, překontrolujte příjem kalorií. Je nutné mít kalorický deficit, což znamená, že musíte spálit více, než spotřebujete. Proto jezte vždy, když máte hlad. Každé sousto důkladně přežvykujte, nespěchejte a nic si nezakazujte, jen omezte množství dobrot. Například místo tří sušenek zůstaňte jen u jedné. (Můžete uspokojit touhu po čokoládové dobrotě, aniž byste to přeháněli.) Dodržujte pitný režim. Hlad je převlečená žízeň.

Máte příliš mnoho kardia

Nikdo nemůže říct křivého slova! Ano, kardio je nezbytnou součástí tréninku s různými zdravotními benefity. Co všechno dokáže? Rozproudí vám krev, sníží krevní tlak, podpoří dobrou náladu, zreguluje hladinu cukru v krvi a má příznivý účinek na zdraví srdce (1). Jenže všeho moc škodí.

Delší kardio tréninky, jako je setrvání na eliptickém trenažéru po dobu 90 minut nebo pravidelné běhání10 kilometrů, mohou tělu ubrat čistou svalovou hmotu, která je nezbytná pro zvýšení metabolismu a spalování kalorií. Větší než malé množství kardia tak způsobuje, že se tělo více soustředí na vytrvalost a energii ukládá jako tuk. Nemluvě o tom, že dramaticky zvyšuje chuť k jídlu. Proto je vhodné různé druhy fyzické aktivity střídat.

Nedostatečná regenerace

Cvičíte do úmoru, přehlížíte svalovou horečku, přetěžujete konkrétní svalové skupiny a tak dále. Regenerace a odpočinek jsou často důležitější než samotné cvičení. Během klidového režimu tělo ve skutečnosti dělá většinu své práce, aspoň co se týká samotného spalování tuků! Z tohoto důvodu si dejte čas na úplné zotavení, abyste byli připraveni na další tvrdou práci.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6172294/, názor autora - zbytek článku






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat