Hubnout se silovým tréninkem nebo kardiem

25.02.2023 | Hubnutí

Při redukci hmotnosti si nejeden člověk klade otázku: Pomůže mi zhubnout pouze kardio, nebo mám cvičit i silově?

Jak to tedy vlastně je? Je možné hubnout i bez kardia, nebo je potřeba kombinovat obě aktivity, abychom dosáhli vytouženého výsledku?

Kardio

Dělat pouze kardio s myšlenkou, že jedině tak přece zhubnu, nemusí nutně vést k žádanému výsledku. Aktivity, které lze považovat za kardio, jsou běh, chůze, tanec, plavání nebo jízda na kole. Při pravidelném kardio cvičení začneme sice pravděpodobně hubnout, ale zásluhu na tom spíše bude mít kalorický deficit, tedy větší výdej než příjem energie. Kardiem sice dokážeme spálit více energie než činkami, ale nepomáhá nám téměř vůbec k budování svalů. Kardio aktivity napomáhají také ke snížení pravděpodobnosti vzniku onemocnění srdce a cév a snižují i riziko cukrovky. Nicméně pouze kardio aktivita časem nemusí stačit, a tělo dokonce může začít ztrácet nejen tuk, ale i svalovou hmotu. V tuto chvíli přichází na řadu silový trénink, který pomáhá s budováním svalů a krásně vypadající postavy (1).

Silový trénink

Silový trénink je v podstatě vykonávání cviků zaměřených na určité partie se zátěží, kterou postupně zvyšujeme. Tím narušujeme svalová vlákna, která se poté obnovují a formují svalovou hmotu. Ač se to na první pohled nemusí zdát, i silový trénink dokáže napomoci s efektivním hubnutím. Spálíme s ním sice méně energie než s kardiem, ale dokáže postavu vytvarovat tak, abyste dosáhli svých cílů. Mimo to je velmi motivující nesledovat pouze kila, která se vám podařilo zhubnout, ale i ta, která dokážete zvednout. Silový trénink také dokáže umožnit tělu zhubnout tuk a urychlit metabolismus. Pomáhá také k pevným a zdravým kostem, které ocení mladší ale i starší ročníky, které mají s přibývajícím věkem kosti křehčí (2).

Kombinace obojího

Jak už tomu tak většinou bývá, pravda leží někde uprostřed. Ideální variantou se zdá obě aktivity nakombinovat a těžit z benefitů obojího. Kombinace obou aktivit dokáže zaručit dostatečný kalorický deficit a vede k úbytku tělesné hmotnosti, bez citelných ztrát svalové hmoty. Je tedy škoda nevyužívat výhod obojího a ochuzovat se o kvalitní výsledky (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6746842/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6746842/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8017325/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat