Vyznejte se v kalorickém deficitu

21.03.2023 | Hubnutí

Slova kalorický deficit v sobě skrývají klíč k efektivnímu hubnutí.

Slova kalorický deficit v sobě skrývají klíč k efektivnímu hubnutí. Pro jeho výpočet nemusí být vaším koníčkem matematika a není na tom vůbec nic složitého. Co toto zdánlivě tajemné slovní spojení znamená, a proč by nás mělo vlastě zajímat? 

Co je to kalorický deficit a k čemu je dobrý

Bez správného poměru mezi energetickým příjmem a výdejem se při snaze konečně hubnout těžko někam dostanete. Jedná se totiž o jediný způsob, jak redukovat svoji hmotnost. Stojí totiž v podstatě za každou dietou i plánem a nelze se bez něho obejít. Každý člověk přijímá denně ze stravy energii v podobě kalorií a tu pak vaše tělo využívá ke každodenním činnostem (1).

Pokud jíte příliš kalorií, přijímáte nadbytek a tělo si přebytečnou energii uloží v zásobách, nejpravděpodobněji tukových. Naopak pokud máte kalorií ve stravě méně, než byste normálně potřebovali, dostáváte se do kalorického deficitu a tělo si ze zásob bere a začínáte hubnout (1). Kalorického deficitu lze dosáhnout pomocí kombinace optimální stravy a cvičení. Jak ale zjistit, kolik kalorií je dobré pro hubnutí konzumovat? 

Jak správně deficit vypočítat

Pro výpočet kalorického deficitu lze použít nejrůznější internetové kalkulačky i aplikace. Nemusíte tedy sami nic počítat. Množství přijímaných kalorií bude záviset na spoustě faktorů, jako je věk, aktuální hmotnost, energetický výdej během dne apod. Výsledného čísla je potřeba se řídit a mít v něm odpočítaný také energetický výdej. Nicméně pokud budete pouze dodržovat pouze stanovené množství kalorií a ne poměr makroživin, může vám chybět dostatek bílkovin, sacharidů nebo tuků. Proto je potřeba se při sestavování redukčního jídelníčku dívat na obojí (2).

Balanc v dietě

Pro dodržování kalorického deficitu vám pomůže poctivé vážení jednotlivých jídel. To může být občas trochu nuda, ale pouze při pravidelném vážení získáte představu o tom, kolik porce váží. Časem si vypěstujete dobrý odhad na to, jakou porci si nachystat a budete moci váhu používat méně. V dietě je potřeba udržovat balanc. Příliš striktní jídelníček vás bude spíše frustrovat. Je nesmírně důležité si občas dopřát něco, co není úplně dietní, ale je ideální, když se to pořád vejde do stanoveného kalorického příjmu (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8145589/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7484122/ 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat