Když hubnutí drhne

Téměř každý má své problémové partie. Pokud jste si dali jako novoroční předsevzetí se jich zbavit, máme pro vás několik tipů na změnu jídelníčku v každodenním životě.

Chcete zhubnout a nedaří se podle plánu? Pak přinášíme tipy, jak si pozměnit jídelníček a hubnout snadněji.

Síla barev

Barvy, které nás obklopují, mohou mít výrazný vliv na boj s kily. Modrý odstín snižuje chuť k jídlu a jídlo není pro náš mozek tak přitažlivé. Pokud nemáte modrou jídelnu a nehodláte ji v nejbližší době vymalovat, pomůže vám nádobí a ubrusy v této barvě. Jasné barvy jako červená, oranžová nebo žlutá dosahují opačného efektu (1). 

Veďte si deník

Vedení deníku může být velmi užitečné pro sledování toho, co jíte během dne. Nejlepší je začít tím, že si zapíšete, co přesně každý den jíte. Na konci týdne pak můžete jednotlivé dny porovnat. Teprve „černé na bílém“ si všimnete, jak často během dne nevědomě sáhnete po nezdravém a sladkém jídle (2).

Dietní ovoce: hruška

Ať už na snídani, dezert nebo svačinku – hruška je ideální ovoce pro hubnutí. Stimuluje trávení, zasytí na dlouhou dobu a má málo kalorií (55 kalorií na 100 gramů). Navíc obsahuje hodně vody, minerálních látek a vlákniny, a proto je jedním z nejzdravějších plodů (3).

Vanilková svíčka místo dezertu

Od této chvíle máte pro večeři při svíčkách ten nejlepší důvod: svíčky se sladkými vůněmi, jako je třeba vanilka, usnadňují hubnutí, protože snižují naši touhu po jídle a hlad. Takže až půjdete příště nakupovat, dejte si do nákupního košíku místo pudinku vanilkovou svíčku (1)!

Malé talíře místo velkých misek

Velikost našich talířů a misek může ovlivnit naši chuť k jídlu – čím větší talíř, tím více jíme. Na druhou stranu na menších talířích vypadá porce jídla větší. Máte dojem, že jste toho snědli více a rychleji se cítíte sytí (2).

Jídlo si užívejte

Mnoho lidí má tendenci sníst jídlo rychle, při hubnutí to však není prospěšné. Pokud budete sousta žvýkat dostatečně dlouho a důkladně, uvolníte mnohem více hormonů regulujících chuť k jídlu. Ty přibližně po 20 minutách navozují pocit sytosti (4).

Hubněte smíchem

Asi nejpříjemnější tip na hubnutí je smát se z plných plic. Deset minut intenzivního smíchu spálí množství kalorií z jednoho malého jablka. V přepočtu za rok můžete zhubnout až dva kilogramy (5). 

Světla zapnutá, hudba vypnutá

Pokud to s hubnutím myslíte vážně, je nejlepší se restauracím vyhýbat. Většina restaurací se zaměřuje na atmosféru, která hosta láká k intenzivnímu jídlu. Toho je na jedné straně dosaženo tlumeným osvětlením, na druhé straně hudbou na pozadí. Když jsou světla ztlumená a hudba je zapnutá, jíme rychleji a více. Zkuste to doma obráceně (2).

Pikantní kuchyně

Milovníci kořeněných jídel mohou jásat – kořeněná jídla podporují dietu. Ohnivá koření jako kayenský pepř nebo chilli na jedné straně nastartují náš metabolismus, na druhé straně snižují chuť k jídlu. Takže jíte méně a spálíte více kalorií (6). 

Panák tequily...

Kdo si myslí, že se při hubnutí musí obejít bez alkoholu, mýlí se. Třeba tequila (s mírou!) zdraví rozhodně prospívá. Mexická lihovina je považována za látku potlačující chuť k jídlu, a proto může podporovat hubnutí. Může za to přírodní cukr agavin obsažený v nápoji (7).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7770496/, (2) názor autora, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4657810/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8660770/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9035242/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8839052/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9102430/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat