Fígle pro pálení více kalorií

13.12.2022 | Hubnutí

Produktů, které slibují, že vám pomohou spálit více kalorií, je na trhu nepřeberné množství, a přitom stále hledáme něco, co by nám doopravdy pomohlo. Existuje vůbec něco, co vám pomůže přes den pálit více kalorií?

Odpověď zní: Ano i ne. Pravda je taková, že jediný skutečně fungující způsob, jak spálit více kalorií, je staromódní: „více se hýbat“. Žádný jiný způsob, jak spálit více kalorií není. Žádná zázračná pilulka, ani zaklínadlo. Avšak nevěšte hlavu. Přece jen existuje pár fíglů, jak spalování kalorií o něco zvýšit a zatočit tak s tukovými zásobami.

Intenzivním pohybem ke spalování kalorií

Začneme klasikou: Čím více času trávíte cvičením a čím je cvičení intenzivnější, tím více kalorií spálíte. U tohoto bodu není co dodat. Ovšem nemusí se nutně jednat pouze o cvičení v posilovně. Svižná procházka (každý den) je rovněž velice přínosnou aktivitou pro spalování kalorií. Každá intenzivní aktivita se počítá, stačí si najít tu, která vás baví nejvíce, a kterou budete dělat pravidelně a s chutí (1).

Silový trénink pro budování svalů

Cvičení/posilování pomáhá budovat svalovou hmotu. A tělo s větším množstvím svalové hmoty spaluje více kalorií, a to i tehdy když jste v klidu. Silový trénink je důležitý zejména s přibývajícím věkem, kdy má náš metabolismus tendenci se zpomalovat. Zařazení silového tréningu alespoň třikrát týdně do svého režimu vám pomůže metabolismus opět zrychlit. Největší množství svalů (a tedy největších spalovačů kalorií) je na stehnech, břiše, hrudníku a pažích (2).

Pijte zelený nebo černý čaj s kofeinem

Kofein je stimulant a stimulanty urychlují metabolismus (stručně řečeno: mají tendenci navyšovat množství spálených kalorií). Navíc ve vás vyvolají dojem, že máte více energie, což vás přiměje k tomu, abyste se více hýbali. Pití čaje má navíc další bonus. Pokud si dáte šálek čaje (bez cukru) místo běžného energy drinku nebo Coca-Coly, ušetříte kalorie navíc, které byste museli opět složitě pálit (3).

Jezte menší porce častěji

Pokaždé, když sníte jídlo nebo svačinu, vaše zažívací ústrojí se tzv. „zapne“ a začne trávit přijatou potravu a vstřebávat živiny. Samotné nastartování lidského trávicího ústrojí vyžaduje nějaké ty kalorie, tudíž dává smysl, že čím více malých jídel nebo svačin během dne sníte, tím více kalorií spálíte (4).

Nevynechávejte snídani

Některé výzkumy (5) prokázaly, že lidé, kteří vynechávají snídani, mají tendenci na konci dne konzumovat více kalorií. Logické vysvětlení by bylo takové, že vynechání snídaně vede k tomu, že je energetický příjem zhuštěný do menšího času během dne, což může vést k většímu pocit hladu. Pokud je vynechávání snídaně váš případ, a nejste schopni to z jakéhokoli důvodu změnit, dbejte alespoň na to, abyste tento výpadek dodávky živin kompenzovali v jiných jídlech během dne, aby vám hlad nepřerostl přes hlavu a vy pak ve večerních hodinách nesnědli všechno, co vám zrovna padne pod ruku.

Dodržujte pitný režim

Dva litry vody denně (cca 8 sklenic) je běžně doporučované množství denního příjmu tekutin. Pokud budete dostatečně pít, budete méně unavení a budete mít menší potřebu se přes den „dopovat“ cukrovinkami a slazenými nápoji. Správný pitný režim navíc podle německé studie z roku 2003 nazvané „Termogeneze indukovaná vodou“ (6) zrychluje metabolismus, a tak při adekvátním příjmu tekutin tělo pálí kalorie rychleji.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5556592/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7447706/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412948/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7086457/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20112153/, (6) www.academic.oup.com/jcem/article/88/12/6015/2661518






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat