Spánek je při hubnutí zkrátka nepostradatelný

Kdo dobře nespí, ten prostě nehubne! Tak noční odpočinek nepodceňujte, jinak se vám splaší hormony. Ani s rychlostí metabolismu to nebude žádná sláva!

Pojďme si trochu pohovořit o velice důležitém faktoru, který však drtivá většina lidí při redukci váhy přehlíží. Věřte, nebo ne, je to spánek! Jeho nedostatek může být důvodem, proč se shazování nadbytečných kilogramů nedaří ani tehdy, když člověk dodržuje zásady zdravé stravy a cvičí ostošest.

Pyžamo jako fitness pomůcka

O tom, jak je noční odpočinek pro štíhlé křivky důležitý, mají jasno nejen odborníci, ale i jejich studie. Již mnoho na sobě nezávislých výzkumů prokázalo, že spánek kratší než pět hodin výrazně zvyšuje riziko nadváhy a podporuje ukládání tukových zásob, a to zejména v oblasti břicha. Znamená to tedy, že se vleže a se zavřenýma očima hubne? Ve své podstatě vlastně ano. Jak to?

Přítel melatonin je na vaší straně

O melatoninu se mluví hlavně v souvislosti s cirkadiánními rytmy, které řídí spánkové cykly. Ovšem tenhle spojenec zasahuje i do jiných věcí. Vliv má totiž na činnost metabolismu a tedy i spalování kalorií, přičemž zabraňuje inzulinové rezistenci. Mozek ho do těla začíná „pumpovat“ po západu slunce, čímž organismus přechází do klidového režimu. Jeho produkci však snižuje modré světlo vyzařující z mobilních telefonů, tak to s používáním tohoto zařízení večer moc nepřehánějte. Ohrozíte tím nejen klidný spánek, ale i dietní ambice.

Nevyspání odstartuje hormonální vzpouru

Další důvod, proč pobyt v pyžamu pomáhá docílit štíhlé siluety, je ten, že předchází hormonální krizi. Nejsou-li hormony v rovnováze, pak jde redukce váhy opravdu jen horko těžko. Když se pořádně nevyspíte, narušíte tím hladiny hormonů leptinu i ghrelinu, které mají pod palcem pocity sytosti a hladu. Také si pořádně zvýšíte úroveň kortizolu, jež zpomaluje látkovou výměnu a způsobuje nechtěné přibírání. Ještě pořád si myslíte, že spánek nemá s útlou postavou co dělat?

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7914147/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat