Udržte si váhu i během menopauzy

Máme pro vás nejlepší tipy, jak si udržet váhu i v menopauze.

V důsledku menopauzy, což je pro tělo masivní proces přeměny a související kolísání hladiny estrogenu, trpí mnoho žen nepříjemnými průvodními příznaky. Zhruba u jedné třetiny všech žen však klimakterium probíhá bez jakýchkoli obtíží a další třetina má jen mírné příznaky. Během menopauzy jsou běžné příznaky jako návaly horka, pocení, závratě, tachykardie, nervozita a podrážděnost, depresivní nálady, poruchy spánku, potíže se soustředěním, vaginální suchost a ztráta libida, bolesti hlavy a svalů a také přibývání na váze (1).

Aby se vaše tělesné proporce nezměnily k nepoznání, máme pro vás několik tipů (2).

Triky na udržení váhy

Jezte ovoce a zeleninu pětkrát denně, alespoň 650 gramů.

Čočku a další luštěniny konzumujte v polévkách, jako zeleninu nebo je přidávejte do salátů dvakrát až třikrát týdně.

Jezte sóju, pokud možno jednou denně. Některé ženy jsou na ni alergické a měly by se jí vyhýbat. Jiné zase špatně snášejí některé sójové produkty. To může být způsobeno přísadami nebo zpracováním. Případně si můžete koupit jednoduché sójové boby a zpracovat si je sami, například v zeleninovém vývaru.

Lněné semínko konzumujte denně, stačí jedna polévková lžíce třeba v jogurtu. Před konzumací ho nechte lehce nabobtnat, jinak ho z velké části tělo vyloučí nestrávené. A hodně pijte.

Konzumujte alespoň 1 gram vápníku denně na ochranu před osteoporózou. Kromě mléka, mléčných výrobků a sýrů, vše nejlépe nízkotučné, bílé zelí, zelené a bílé fazole, sušené ovoce, jako jsou fíky a datle, stejně jako slunečnicová semínka a ořechy vám tento stavební materiál kostí mohou poskytnout. 

Minerální voda bohatá na vápník chrání kosti. Převařená horká voda má vyrovnávací účinek.

Nejlepší je nepít (nebo jen velmi málo) kávu a alkohol, maximálně jednu až dvě sklenky vína čas od času.

Černý čaj nahraďte rooibosem nebo bylinkovým čajem: kontryhel reguluje hormony, třezalka uvolňuje a zlepšuje náladu, kozlík lékařský a meduňka zklidňují, šalvěj pomáhá před spaním proti nočnímu pocení, čajová směs ze stejných dílů listů vlašského ořechu, šalvěje a chmele může pomoci zmírnit návaly horka.

Vyhněte se ostrému koření. Pokud máte návaly horka, vyhněte se chilli, česneku a sušenému zázvoru.

Večer jezte málo, a po 18. hodině pokud možno nic, pak se vám bude lépe spát a v noci se nebudete tolik potit. Teplá zeleninová polévka je často lepší než sýrový sendvič.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507826/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468767/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat