Při hubnutí může pomoci i hluboké dýchání

Nadechněte se hezky zhluboka. Nejenže si tím znormalizujete tlak a posílíte imunitu, podpoříte i činnost metabolismu, což usnadní dietu a shazování nadbytečných kilogramů.

Proces výměny plynů, zejména kyslíku a oxidu uhličitého, mezi organismem a jeho externím prostředím. To je dýchání, kterému za normálního stavu nevěnujeme žádnou pozornost (1). A přitom bychom bez něj nepřežili! Je tu ale ještě jedna věc, proč se na něj trochu více soustředit. Věděli jste, že vám může pomoci při hubnutí a dosažení dietních cílů?

Faktor, který nelze podceňovat

Možná si říkáte, co je to za hloupost. Vždyť se nadechnete zhruba třináctkrát za minutu (1), a že by centimetry v pase nějak ubývaly, tak to ani omylem. Ono jde ale hlavně o to, jak dýcháte. Chcete-li kyslík ve prospěch redukce váhy využít naplno, je třeba dýchat hodně hluboce. Potvrzuje to i jistá studie (2) z roku 2010, kterou zveřejnil odborný žurnál Journal of Biomedical Science. Z jejích poznatků  vyplynulo, že jedinci, kteří pravidelně praktikovali japonskou dýchací techniku Senobi, skutečně zaznamenali ztrátu hmotnosti. Co je na hlubokém nádechu a výdechu tak mocného?

Štíhlost jde s klidem ruku v ruce

Brániční dýchání (3) stimuluje parasympatický nervový systém, který je zodpovědný za relaxační a léčebné reakce. Kromě jiného posiluje imunitu, normalizuje krevní tlak a snižuje stres. Právě tohle antistresové uklidnění může dietu hodně podpořit. Když je člověk ve stresu, jeho nadledviny produkují hormon kortizol a adrenalin (4). Tělo zároveň uvolňuje glukózu za účelem zvýšení hladiny energie, což mu z biologického hlediska má umožnit únik z nebezpečné situace.

Jakmile pociťovaná hrozba odezní, klesne sice adrenalin i hladina glukózy, ale zmíněný kortizol zařadí druhý rychlostní stupeň, aby pomohl doplnit vyčerpané energetické zásoby (4). Co to znamená? Přichází veliká chuť na cukr a přijímaný přeslazený doping se následně ukládá ve formě tuku. Nervozita je tedy úhlavním nepřítelem štíhlé linie a je třeba jí zatnout tipec – třeba právě hlubokým bráničním dýcháním.

Stimul metabolismu jako dělaný!

Stres (5) kromě toho, že podněcuje touhu na sladkosti, také značně zpomaluje metabolismus. I když se jeden stravuje „podle tabulek“ a nedělá nezdravá kulinářská rozhodnutí, stejně ho tato brzda postihne. Poukázala na to studie (6) publikovaná v časopise Biological Psychiatry. Jejím prostřednictvím se ukázalo, že ženy, které během monitorovaných 24 hodin zažily nějakou stresovou situaci, spálily o 104 kalorií méně než ty, které napjatá chvilka nepostihla. Praktikujte tedy hluboké dýchání, můžete tak být klidnější a štíhlejší!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482414/, (2) www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(14)00385-0/fulltext?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5455070/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538239/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2568977/, (6) www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140714100128.htm






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat