Boj s celulitidou není prohraný

Asi se nenajde nikdo, koho by celulitida nějak extra těšila. Jak na ni pomáhá detoxikační program a proč omezit příjem cukru?

Co si budeme povídat, podzim nepatří k nejoblíbenějším ročním obdobím. Ale jednu výhodu přece jenom má – více se zahalujeme, což funguje jako báječná kamufláž faldíků a celulitidy. Není ale lepší se pomerančové kůže zbavit, než kupovat stále větší a delší svetry?

Nic není ztraceno!

Celulitida (1) je téměř vždy záležitostí něžného pohlaví. Nespravedlnost? I tak by se to dalo nazvat. Anatomie ženské kůže je jiná než té mužské a nechvalně známé hrbolaté ďolíčky jsou hlavně o estrogenu (2). Jeho uvolňování do těla vede k hromadění tekutin v tukových tkáních a ke všemu omezuje produkci kolagenu, což je protein, který zachovává elasticitu pokožky. Čím menší je pak její pružnost, tím lepší má celulitida podmínky k rozvoji. Klíčovou roli zde hraje i lymfatický systém, na jehož činnosti závisí odstraňování tuků, toxinů a odpadních látek (3). To znamená, že prevence i samotná „léčba“ zmíněného nešvaru začíná právě u něj. Čím lze tohle hrbolaté kožní prokletí redukovat?

Vyhněte se úhlavním nepřátelům

Zamyslete se, jaké máte stravovací a vlastně i životní návyky. Je tolik věcí, které vám i vaší hladké pokožce nesmírně škodí! Jedná se hlavně o konzervační látky obsažené v potravinách, alkohol, kofein nebo chemikálie v cigaretách. Tohle všechno zatěžuje lymfatický systém, stejně jako cukr, jež navíc zasahuje do metabolismu vitaminu C, který je klíčový pro tvorbu elastinu a kolagenu (4).

Čas na detoxikační úklid

Přestože má tělo své vlastní samočistící programy, někdy je tak zahlcené, že v tomhle směru uvítá pomoc. Nechcete si naordinovat podzimní detox? Tohle období je na očistu ideální. Zbavíte se nahromaděných škodlivin, čímž zlepšíte i funkce lymfatického systému (4). A to je ke zmírnění celulitidy velký a zásadní krok. Co ještě můžete udělat?

Trocha pohybu nikdy neuškodí

Pravidelné cvičení zvyšuje svalový tonus a samozřejmě spaluje i nechtěné tuky. Obojí pak výrazně redukuje projevy celulitidového pekla. Tak se pořádně protáhněte! Opravdu to bude znát. K velkému užitku je i jemná masáž postižených oblastí, neboť tak nakopnete krevní oběh, který pak snáze odbourá nepřátelské toxiny (5).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6232550/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538260/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6303460/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3572233/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027933/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat