S redukcí váhy mohou pomoci houby

​Vrhli jste se na hubnutí? Zakomponujte do jídelníčku houby. Jsou nízkokalorické, zprostředkují mnoho prospěšných živin, prodlužují pocit sytosti a dodají energii. Navíc navozují dobrou náladu, což je při dietě mnohdy potřeba!

Houbařská sezona je v plném proudu, i když ne všude lidé z lesů nosí plné košíky. Snad se to zlepší a těchto vonících superpotravin s kloboukem i bez něj vyroste více, aby nám hubnutí šlo jako po másle. Takové houby jsou totiž na redukci váhy jako dělané! Co všechno z nich dělá svatý grál dietního jídelníčku?

Minimum kalorií a maximum vitaminů

S fitness účinky hub začneme hezky od základu. Jejich prvním a hodně vítaným pozitivem je opravdu nízký podíl kalorií, proto je lze jíst takřka v neomezeném množství. Na stranu druhou obsahují spoustu bílkovin a širokou škálu základních živin, jako jsou vitaminy, minerály a antioxidanty. Ochuzené nejsou ani o vlákninu, čímž se dostáváme k dalšímu ohromnému plusu (1).

Delší pocit sytosti rovná se méně návštěv lednice

Zmíněná vláknina nejenže upravuje pravidelnost střevní peristaltiky, podporuje detoxikaci organismu a omezuje pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva, prodlužuje také pocity nasycení. Čím více a déle je břicho spokojené, tím méně budete prahnout po něčem „na zub“. Konzumace hub tedy přestavuje lahodné spojení příjemného s užitečným, neboť zaplníte žaludek něčím nízkokalorickým, co jde navíc uvařit na nepřeberné množství způsobů (1).

Svižné spalování kalorií a žádná únava

Jako vynikající zdroj vlákniny a bílkovin houby milují příznivci zdravé i rostlinné stravy. Jejich nutriční profil pomáhá i s regulací hladiny cukru v krvi, přičemž podporuje metabolické funkce a rychlejší spalování kalorií. Zároveň dodává energii, která vám při cvičení bude jistě k užitku. A pozor, na závěr je tu ještě jedna výhoda, která vás možná překvapí. Podle studie (2) zveřejněné v magazínu The Journal of Affective Disorders houby zlepšují náladu a předcházejí depresím i úzkostným stavům. Tyto lesní poklady jsou v přírodě zcela zdarma, stačí si pro ně jen dojít…

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7958531/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34333177/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat