Len pomáhá s úpravou tělesné hmotnosti

05.10.2022 | Hubnutí

Len. Je nabitý zdravými tuky, antioxidanty a vlákninou. Věděli jste, že se hodí pro detoxikaci těla a nejen pleť je vyloženě miluje?

Rostlina lnu není nová plodina. Pochází ze západní Asie a pobřežních oblastí Středozemního moře, Malé Asie, Egypta, Alžírska, Tunisu, Španělska, Itálie a Řecka. Lněné semínko (Linum usitatissimum L.) je přitom bohatým zdrojem výživných a bioaktivních látek. Jedna polévková lžíce obsahuje 2 gramy vlákniny, 1,3 gramu bílkovin, 8 % denní dávka manganu, 2 % denní dávka vitaminu B6, 2 % denní dávky železa a dalších působivých živin (1). Co všechno umí?

Mohou pomoci v boji proti rakovině

Len tělu poskytuje lignany, které zvyšují hladiny pohlavních hormonů estrogenů a androgenů. (Má jich až o 800× více než jiné rostlinné zdroje.) Lignany působí jako antioxidanty a mohou snižovat hladinu lipidů. Byl prokázán i jejich nepřímý vliv na snížení rizika kardiovaskulárních chorob a některých typů karcinomů (2).

Snižují cholesterol

Lněné semínko je jednou z nejúčinnějších potravin, které můžete jíst ke snížení cholesterolu. Již konzumace 4 polévkových lžic jeho hladinu krotí o 15 % (3). Přidáte si je třeba do jogurtu?

Detoxikují organismus

Len má dlouhou historii používání nejen v ajurvédské medicíně, kde se využívá pro detoxikaci a hubnutí. Obsahuje také omega-3 mastnou kyselinu zvanou alfa-linolenová, jež pomáhá snižovat záněty. O této kyselině je navíc známo, že pečuje o zdraví srdce (4).

Jsou vhodné při zácpě

Lidé lněné semínko užívají jako pomoc s problémy gastrointestinálním traktu (například zácpa, poškození tlustého střeva či syndrom dráždivého tračníku). Tenhle malý zázrak je také vynikajícím zdrojem vlákniny a rostlinných bílkovin a dá se použít do smoothies nebo na cereálie. Pouhá jedna polévková lžíce lněného semínka obsahuje 2 gramy vlákniny, což je téměř polovina doporučeného denního příjmu (5)!

Ulevují od artritidy

Pokud trpíte artritidou, víte, jak bolestivé to může být. Lněné semínko zmírňuje její projevy a ulevuje od bolesti kloubů a zánětu, čímž zlepšuje kvalitu života. To vše se děje díky již zmíněným látkám, jako je kyselina alfa-linolová a lignany (6).

Pečují o zdraví pokožky a rovnováhu pH

V kosmetice se uplatňuje i lněný olej, jež je nejen skvělým zdrojem omega-3. Pomáhá obnovit pH pokožky, což je důležité pro ochranu před volnými radikály a látky znečišťujícími životní prostředí. Když je pH pokožky nevyvážené, může to vést k mnoha problémům, jako jsou pupínky, vrásky a skvrnitost. Lněný olej udržuje pokožku hladkou a zároveň zabraňuje tvorbě vrásek (6).

Drží v lati hladinu krevního cukru

Lněná semínka jsou nutriční velmoc. Jelikož jsou zásobárnou vlákniny, bílkovin a omega-3 mastných kyselin, mají schopnost kontrolovat hladinu cukru v krvi. To znamená, že jsou skvělým doplňkem jídelníčku! Za kilogram lněných semínek přitom v obchodech zaplatíte něco okolo 50 korun (7). Směšná částka za pevné zdraví!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33535948/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5808339/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18328014/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19568181/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31696186/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34837524/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4326402/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat