Nefér pasti bránící hubnutí

Děláte všechno správně, ale hubnout vám moc nejde? Na vině mohou být návyky, které zpomalují váš metabolismus a zabraňují poklesu kil.

Pro úspěšné hubnutí je důležitý správně fungující metabolismus. Zajišťuje, že spálíme spoustu kalorií – a jen tak můžeme zhubnout. Existuje však několik ošklivých pastí, do kterých můžeme snadno spadnout a které brzdí náš metabolismus (1). 

Držíte radikální dietu

Abychom zůstali dlouhodobě fit, potřebujeme zdravou váhu. Ale extrémní nárazové diety opravdu nepomáhají! Protože pokud své tělo náhle připravíte o velmi velkou část denního přísunu energie, vypne i svůj metabolismus. A to koneckonců nechcete (2).

Pokud ze dne na den začnete konzumovat velmi málo kalorií, vaše tělo přejde do režimu přežití a nějakým způsobem se pokusí vystačit s tím malým množstvím energie. K tomu se snaží „syslit“ – tvrdošíjně si drží tukové zásoby, které mu ještě zbývají. A to vám samozřejmě téměř znemožňuje pokračovat v hubnutí (2).

Jíte příliš málo sacharidů

Čtete správně! Vaše tělo totiž pro vyváženou stravu potřebuje všechny možné složky potravy – i ty údajně špatné sacharidy. Je to jen otázka míry. Samozřejmě nezhubnete, když budete jíst kilo těstovin denně. Pokud chcete jíst zdravě a zhubnout, měli byste konzumovat vysoké procento bílkovin pro zasycení (3).

Pokud ale přestanete jíst sacharidy, ztížíte svému tělu produkci inzulinu. A ten je důležitý pro bezproblémově fungující metabolismus. Bez sacharidů se zpomaluje váš metabolismus – a to samozřejmě nechcete (3).

Zařaďte tedy do jídelníčku sacharidy s mírou, nejlépe ty komplexní. Hladinu cukru v krvi nezvednou tak rychle a najdete je například v celozrnných výrobcích a luštěninách (3).

Příliš málo pijete

Mnoho lidí pije příliš málo. To není zdravé, ale zvláště pokud chcete zhubnout, je to fatální. Protože když jste dehydrovaní, zpomalíte si i metabolismus. Dbejte tedy na to, abyste vypili alespoň 1,5 až 2 litry vody denně. Pokud hodně trénujete, mělo by to být více. Nejlepší je začít den ráno velkou sklenicí vody (4).

Nedostatečně spíte

Stejně jako dostatek pití je i dobrý spánek důležitý pro vaše celkové zdraví. Nedostatek spánku vám může zabránit v hubnutí a také zpomalit metabolismus. Zatímco spíte, vaše tělo uvolňuje hormon sytosti leptin. Pokud nemáte dostatek spánku, produkujete příliš málo této látky a místo toho produkujete ghrelin, hormon stimulující chuť k jídlu. Proto máte pravděpodobně větší chuť k jídlu, když jste se špatně vyspali (5).

Jste chronicky ve stresu

V akutní stresové situaci naše tělo produkuje hormon kortizol, který mu rychle dodává energii. To je v pořádku, ale v každodenní práci, na cestách nebo na internetu je naše hladina stresu často tak vysoká, že naše tělo produkuje kortizol neustále. To je nejen vyčerpávající, ale může také brzdit metabolismus (6).

Kromě kardio a posilovacího tréninku byste do svého plánu rozhodně měli zařadit i relaxační jednotky. Skvělým způsobem, jak se naučit vědomě vypnout a pravidelně cvičit, je například jóga a meditace (6).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK572145/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163457/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34986271/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315424/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551680/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat