Hubnutí pod taktovkou úspěšných rad

Chtěli byste zhubnout? Žádný problém, ale neměli byste věřit všem trikům, protože mnohé často nemají žádný účinek.

Od diet a džusových očist až po vynechávání celých jídel: Pokud jde o hubnutí, existuje řada tipů a triků, které by nám měly pomoci zhubnout co nejrychleji. Ale opravdu fungují? Prozradíme vám, které triky na hubnutí byste měli ignorovat a které jsou naopak mnohem účinnější.

Vyhýbejte se sacharidům

Pravděpodobně jednou z nejčastějších rad, které lidé slyší a čtou, pokud jde o hubnutí, je vynechat sacharidy. Problém je však v tom, že naše tělo potřebuje sacharidy pro každodenní aktivity. Jinak se cítíme slabí, unavení nebo rozmrzelí a v nejhorším případě to začneme kompenzovat přejídání. 

Místo úplného vynechání sacharidů zkuste zvýšit příjem sacharidů s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou celozrnné výrobky nebo luštěniny. Ty zpomalují trávení a zabraňují výkyvům v hladině cukru v krvi (mohou nastat po jídle a pak prudce poklesnout, takže jsme unavení – to způsobuje typický polední pokles), ale přesto vám dodají výdrž a sílu na celý den.

Konzumace bezlepkové diety

Jedním z největších mýtů o hubnutí je vědomé vyhýbání se lepku, i když nemáte intoleranci na lepek. To může fungovat na krátkou dobu, než se tělo a gastrointestinální trakt přizpůsobí nové stravě, ale poté to může znamenat, že efekt hubnutí už nefunguje a ve skutečnosti jste si místo toho vyvinuli citlivost na lepek. Mnoho bezlepkových výrobků je navíc obvykle plné cukru a dalších nezdravých látek. Zkuste se proto při hubnutí zaměřit spíše na vyváženou a zdravou stravu než na vyhýbání se lepku. 

Samotný sport nepomáhá

Cvičení má mnoho výhod a pomáhá budovat svaly. K trvalému a zdravému hubnutí však samotné cvičení nestačí. Místo toho je důležité najít rovnováhu mezi stravou a cvičením. Tréninkům přizpůsobte jídelníček a snažte se jíst a cvičit co nejpestřeji.

Úplně se vyhýbejte pamlskům

Vždy jste se striktně vyhýbali všem sladkostem a pamlskům, abyste zhubli? Pak je tu dobrá zpráva: Můžete zhubnout, aniž byste se museli všeho vzdát. Protože přidání malého pamlsku do jinak zdravé stravy může nakonec pomoci zhubnout. Má větší smysl si čas od času něco dopřát, než se bez toho natrvalo obejít a pak propadnout neutuchajícímu hladu a sníst celou lednici.

Vždy si objednejte salát

Salát je zdravý a často je naší první volbou, když chceme pečovat o svou postavu. Ale pozor: To, že je jídlo zeleninové, neznamená, že je vždy výživné a nízkokalorické! Protože některé saláty jsou plné strouhaného sýra, křupavých krutonů a smetanových dresinků, které obsahují více kalorií a nasycených tuků než třeba burger. Dopřejte si proto v restauraci klidně i něco jiného než jen salát.

Nevynechávejte jídla

Vynechávání jídel pro hubnutí ničemu nepomůže. Protože vynechání jídla znamená pouze to, že na okamžik výrazně snížíme kalorie a obvykle zvýšíme příjem kalorií po zbytek dne. Pokud chcete zhubnout, má větší smysl jíst vyváženou stravu a nevynechávat jídlo. Pokud se přesto chcete trochu omezit, můžete zkusit třeba přerušovaný půst.

Sklenici vody před jídlem

Další chybný tip na hubnutí, který jste možná slyšeli, je vypít sklenici vody před jídlem. Říká se, že oklame váš žaludek, aby uvěřil, že je plný. Voda však nemůže trvale zabránit hladu. Místo toho jezte pomaleji a vědomě.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat