Nízkokalorické potraviny s paradoxem přibírání na váze

Máte lednici plnou light odlehčených jogurtů a spíž zase proteinových tyčinek a fitness cereálií? Jsou to sice chuťovky, ale při hubnutí vás moc „nepodrží“.

Dietní průmysl snad nikdy nebyl silnější. Každý obchod i supermarket nabízí celou řadu nízkokalorických a nízkotučných potravin, které z regálů mizí rychlostí blesku. Opravdu jsou tyto produkty ale nejlepším přítelem štíhlých křivek? Nenechte se zmást! Třeba tento sortiment nadváhu spíše podporuje, než aby bojoval za její úbytek.

Light ochucený jogurt

Tuk je pro vás cizí slovo, proto raději kupujete mléčné výrobky s jeho sníženým obsahem? Tak jistě, v rámci ideální hmotnosti to tak dělá spousta lidí. Ovšem když tuk někde schází, musí se něčím nahradit. A v případě nízkotučných ochucených jogurtů se většinou jedná o náhražku v podobě cukru a umělých sladidel, což není dobré pro zdraví ani siluetu. I americká studie (1) publikovaná v magazínu American Journal of Clinical Nutrition prokázala, že na váze přibírají spíše ženy, které konzumují jogurty s nízkým množstvím tuku. Tedy alespoň ve srovnání s těmi, co sáhnou po plnotučné variantě. A to je pěkná podpásovka!

Fitness cereálie

Snídaně je základ dne, ozývá se z úst lékařů i výživových poradců. Ovšem zřejmě záleží na tom, jaká ta snídaně vlastně je. Stále častěji se ukazuje, že nízkokalorické cereálie jsou přidanými cukry doslova napěchovány, takže si s hubnutím ani trochu nerozumí. Navíc postrádají bílkoviny a vlákninu prodlužující pocit sytosti. Že je místo rádoby netučných lupínků mnohem lepší toust s vejcem, to potvrzuje i výzkum (2) zveřejněný v magazínu European Journal of Nutrition.

Proteinové tyčinky

Když se člověk věnuje nějaké fyzické aktivitě a pracuje na svalové hmotě, měl by se zaměřit na příjem proteinů. A od toho jsou tu proteinové tyčinky, že? Jenže ne každá je ve zdravé light verzi. Mnoho těchto výrobků v sobě kromě zmíněných bílkovin schovává i nadbytek sacharidů, stejně jako pranýřovaných umělých sladidel a konzervačních látek. Co sousto, to tedy útok na štíhlou linii! Proto složení své proteinové tyčinky raději zkontrolujte (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4807700/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22948783/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6693099/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat