Listy kari pomáhají při hubnutí

14.09.2022 | Hubnutí

Koupit se dají v prodejnách zdravé výživy či obchodech s orientálními potravinami. Na kari listy ovšem můžete narazit i v regálech s kořením. Proč jsou tak výjimečné? Prospívají celému tělu od hlavy po paty!

Kari listy se získávají z aromatické dřeviny Murraya koenigii, která pochází z jižní Indie a Srí Lanky. Obsahují několik alkaloidů, flavonoidů, terpenoidů a polyfenolů. Jsou také bohaté na vitaminy a minerály: 100 g kari listů obsahuje 6,04 mg vitaminu A, 7 mg vitaminu B3, 1 mg vitaminu B1, dále pak 19,8 mg vápníku, 49,1 mg hořčíku a 17 mg sodíku (1). Jaké divy dělají s tělem i krásou?

Chrání játra

Listy kari jsou výborným antioxidantem, který čistí a chrání játra, hlavní orgán detoxikace organismu. Mimochodem, během minuty játry protečou až dva litry krve (2). Zaslouží si péči!

Podporují hojení ran

Kari listy se také používají k léčbě kožních infekcí, jako je svrab a další neduhy. Podle všeho díky antibakteriálním a protiplísňovým vlastnostem urychlují hojení, snižují tvorbu zánětu a podporují produkci kolagenu (2).

Zlepšují zdraví pokožky a vlasů

Kari listy se v kosmetice používají po staletí. Tyto listy se vaří v olejích, aby se z nich vyrobilo vlasové tonikum, které se s oblibou aplikuje pro podporu a růst vlasů a zároveň pro udržení přirozené barvy pramenů (2).

Snižují oxidační stres

Několik antioxidačních sloučenin přítomných v listech kari, včetně mahaninu, koenimbinu, isomahaninu a koenolinu, snižuje oxidační stres (3). (Oxidační stres se charakterizuje jako základní nerovnováhou mezi produkcí volných radikálů v těle a schopností organismu se s nimi vyrovnat.)

Pomáhají při hubnutí

Kari obsahuje alkaloid, jenž zabraňuje hromadění tuku v tkáních a zlepšuje vstřebávání glukózy. Snižuje také vstřebávání tuků stravou, což poukazuje na to, že kari listy mají ohledně redukce hmotnosti a hubnutí velký potenciál (3).

Mohou pomoci při léčbě úplavice, zácpy a průjmu

Kari listy lze použít k léčbě podrážděného žaludku. Sušené se dají rozemlít a přidat do podmáslí. To pijte na lačný žaludek při řešení stavů, jako je průjem, zácpa a úplavice (3).

Krotí cholesterol

Listy kari snižují hladinu cholesterolu v krvi a podle předběžných zjištění zlepšují účinek inzulínu. Patří tak ke slibným hypoglykemickým prostředkům (3).

Podporují zdraví nervů

Extrakty z listů kari se používají k léčbě degenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova či Parkinsonova choroba, nicméně vždy je důležité se o používání kari listů poradit se svým lékařem (3).

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Curry_tree, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5598401/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7070712/ 






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat