Ne vždy je viníkem nadbytečných kil pomalý metabolismus

O metabolismu se mluví a píše neustále. Myslíte si, že ten váš je nesmírně pomalý, proto vám váha ukazuje stále větší čísla? Omyl. Funguje úplně stejně jako ve dvaceti. Menší obrátky totiž nabírá až po šedesátce! Tak ho nepranýřujte neprávem, chyba bude zřejmě někde jinde…

Asi není člověk, který by o svém metabolismu někdy nevedl nějaký rozhovor. Převážná většina lidí si pak stěžuje na jeho pomalost, které dává za vinu přibírání na váze. Je ale „línější“ látková přeměna skutečným viníkem nadbytečných kilogramů a faldíků nejen na břiše?

Fakta versus domněnky

Způsob, jakým metabolismus funguje a jakým naše tělo využívá energii, je zřejmě úplně jiný, než se léta myslelo. Prokázala to americká studie (1) zveřejněná v magazínu Science, podle které jsme všichni tak trochu „mimo mísu“. „Do tohoto výzkumu jsme zahrnuli přes šest tisíc jedinců. Jakmile jsme zohlednili proměnné ovlivňující energetický výdej, jako je velikost těla a procento tuku, měli jsme o situaci jasno,“ popisuje spoluautor studie, kterým je evoluční antropolog Herman Pontzer, jehož působištěm je Dukeova univerzita.

Všechno je jinak!

„Navzdory všeobecnému mínění, že metabolismus se s každým rokem zpomaluje, jsme na základě našich nashromážděných dat došli k názoru, že celkové denní množství vynaložené energie se zvyšuje od narození do věku 20 let a poté zůstává stabilní. Klesat začíná až po šedesátém roce života,“ překvapuje výše jmenovaný expert. „Zjistili jsme také to, že neexistují žádné zásadní rozdíly mezi muži a ženami,“ dodává expert. Co přesně to znamená?

Metabolismus za to nemůže

V dospělosti přibereme v průměru půl kilogramu až jeden kilogram tuku za rok (2). Rozhodně z toho nemůžeme vinit metabolismus. Tedy alespoň pokud nám není 60 nebo 70 let. V tomto období se naše tělo začne v mnoha ohledech měnit, přičemž klesá denní výdej energie i metabolická aktivita (3). Jaký je tedy důvod vašeho přibírání?

Zdroje: (1) www.science.org/doi/10.1126/science.abe5017?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5786199/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3357299/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat