V létě si dejte pozor na tekuté kalorie

04.08.2022 | Hubnutí

Při hubnutí je nutné dávat si pozor nejen na kalorie přijímané z jídla, ale i z pití. A to je v létě docela zrádné, neboť prázdninový čas je plný chutných nástrah. Které nápoje se pro uhašení žízně nedoporučují?

Zákony jsou jasné. Pokud chcete zhubnout, musíte spálit více kalorií, než přijmete (1). Ale spousta lidí zapomíná na tzv. kalorie tekuté (2). Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí uvedlo, že přibližně třetina populace denně pije alespoň jednu slazenou sodovku nebo jiný slazený nápoj (3). Máte to podobně?  A víte, kolik kostek cukru kvůli tomu vaše tělo přijme?

Oblíbené nápoje, které blokují hubnutí

  • Nealkoholické nápoje, jako je soda (250 ml) = 105 kalorií, 9 kostek cukru.
  • Ledový čaj (250 ml) = 70 kalorií, 6 kostek cukru.
  • Ovocné smoothie (250 ml) = 135 kalorií, 10 kostek cukru.
  • Pomerančový džus (250 ml) = 115 kalorií, 8 kostek cukru.
  • Energetický nápoj (250 ml) = 116 kalorií, 9 kostek cukru.
  • Podmáslí s ovocnou příchutí (250 ml) = 160 kalorií, 10 kostek cukru.
  • Izotonický nápoj (250 ml) = 60 kalorií, 5 kostek cukru.
  • Bílé víno, sladké (250 ml) = 250 kalorií, 5 kostek cukru.
  • Červené víno (250 ml) = 210 kalorií, 4 ½ kostky cukru.
  • Pivo (250 ml) = 100 kalorií, 0 kostek cukru.
  • Piña colada (250 ml) = 235 kalorií, 9 kostek cukru.

Co pít?

Nealkoholické nápoje, limonády a ovocné šťávy bývají opravdu sladké, protože jsou nabité cukrem (kromě lehkých nápojů). To vede především ke zvyšování tělesné hmotnosti a obezitě, ale také poškození zubů a riziku rozvoje metabolických poruch, jako je cukrovka 2. typu (4). K ukojení žízně byste vždy měli pít neperlivou vodu nebo neslazený ledový čaj. Obojí tělo hydratuje bez kalorického zatížení.

Vodu si zpestřete přídavkem čerstvého ovoce, kupříkladu citronem, nebo bylinkami, a v případě čaje vsaďte na ten domácí, nepřislazovaný. Udělejte si hrnec černého nebo zeleného čaje a nechte ho vychladnout. Vmíchejte trochu čerstvě vylisované citronové šťávy, plátky citronu a lístky máty a čaj na noc dejte do lednice. Pro sladší chuť sáhněte po lžíci medu.

Mix chutí, který hydratuje

Pro pitný režim při hubnutí se ovšem hodí i kokosová voda či domácí zeleninové a ovocné smoothie (ty z obchodu obvykle obsahují hodně cukru). Často k jejich přípravě postačí čtyři, pět ingrediencí. Experimentuje s okurkou, baby špenátem, kapustou, celerem, zázvorem a kurkumou, vyzkoušejte mandlové či třeba sójové mléko. Především ale myslete na to, že hasit žízeň by skutečně měla převážně neperlivá voda. Smoothie, džusy a alkoholické nápoje si dopřejte jen jednou za čas (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221839/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4973863/, (3) www.cdc.gov/nutrition/data-statistics/sugar-sweetened-beverages-intake.html, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31246081/, (5) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat