Banán je velkým pomocníkem při hubnutí

Místo čokoládové tyčinky sáhněte raději po banánu, protože nejenže poskytuje spoustu vitaminů, je to také skutečný superhrdina, pokud jde o hubnutí.

Když je čas rychle se dostat do formy a udělat něco dobrého pro tělo, často přemýšlíme, co bychom měli jíst a co ne. Recept na úspěch pro zdravou fyzickou kondici je ve skutečnosti velmi jednoduchý – udržet si rovnováhu. Ujistěte se, že jíte zdravou a výživnou stravu, ale také si dopřejte něco dobrého. Existují potraviny, které jsou tělu prospěšné a navíc chutnají super lahodně. Na příklad banány. Nejen, že se hodí do müsli, dortů nebo jako koktejl, mohou také překvapit svým účinkem v boji s břišním tukem.

Pomáhají snížit břišní tuk

Existuje mnoho důvodů, proč zařadit banán do jídelníčku, zvlášť když se snažíme zhubnout. Je to především proto, že ovoce má nižší hodnotu glykemického indexu (GI) než ostatní potraviny. Tato hodnota říká, jak moc sacharidy v potravině zvyšují hladinu cukru v krvi. V případě banánu je to kolem 52 (1).

Kromě spousty vlákniny a celého koktejlu vitaminů bez jakéhokoli tuku může banán pomoci snížit břišní tuk také z následujících důvodů (2):

Lepší funkce střevní mikroflóry

Pouze s vyváženou střevní flórou může mít vaše hubnutí skutečný úspěch. Banány vám pomůžou nalákat do žaludku zdravé bakterie. Banány mají vysoký obsah prebiotické vlákniny a bylo prokázáno, že zvyšují počet bifidobakterií ve střevech, což pomáhá s hubnutím a zlepšuje metabolické zdraví.

Pomáhají omezit chutě

Hlavním důvodem, proč lidé přibývají na váze, jsou nekontrolované chutě. Ty vovolává především stres a vysoká hladina kortizolu. Banány pomáhají zmírnit tuto touhu tím, že dodávají tělu vysokou hladinu hořčíku, který kontroluje hladinu stresu v těle a zajišťuje dlouhodobou sytost.

Zvyšují příjem vlákniny

Také díky obzvlášť vysokému obsahu vlákniny v banánu nás zasytí a my se tak vyhneme přejídání. Banány jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a každý banán obsahuje velké množství vlákniny v porovnání s počtem kalorií, které obsahuje. Vlákninu tělo zpracovává déle, což znamená, že nemáme déle pocit hladu. Sladkost banánu z něj dělá také ideální náhradu sladkostí jako je čokoláda, sušenky nebo müsli tyčinky s cukrem. 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5107234/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7873301/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat