Kvalita spánku ovlivňuje hubnutí

29.06.2022 | Hubnutí

Hlídáte denní příjem kalorií, cvičíte, vyhýbáte se alkoholu a zredukovali jste příjem sacharidů. Přesto je něco špatně, váha stojí. Nezapomněli jste náhodou spát?

Většina dospělých potřebuje každou noc sedm nebo více hodin kvalitního spánku v pravidelném režimu. Spánek regeneruje organismus, snižuje stres, zlepšuje náladu, posiluje imunitní systém, podporuje produktivitu a ovlivňuje paměť (1). Tedy nejen to. Kvalita nočního odpočinku se spojuje i s tělesnou hmotností.

Workoholismus světem vládne

Za posledních několik let se průměrný počet hodin, které člověk naspí, snížil, což pro nikoho není dobré. Lékaři naznačují, že omezený spánek, špatný spánkový cyklus i samotná kvalita spánku mohou vést k problémům, jako jsou metabolické poruchy, přibírání na váze, obezita, rozvoj srdečních chorob a diabetes 2. typu u lidí jakéhokoli věku (1, 2).

V překladu řečeno, pro toho, kdo nespí, je hubnutí obtížnější už jen proto, že s únavou přicházejí chutě, obvykle na sladké. To má organismu dodat rychlý zdroj energie. Pokud patříte k těm, pro koho doporučovaných sedm až devět hodin denně představuje problém, nastavte si jasná pravidla (2).

Udržujte pravidelný spánkový cyklus

Velké výkyvy ve spánkovém režimu způsobují změny v metabolismu, vinou kterých dochází ke zvyšování hladiny cukru v krvi. To nedopusťte. Před spaním se vyhýbejte modrému světlu, kvůli kterému se snižuje produkce spánkového hormonu melatoninu. Odložte telefony, tablety a počítače, nespěte u televize a pro jistotu se vzdejte i lampičky u postele. Kvalitnímu spánku nahrává spíš tma a klid (3).

Hlídejte poslední jídlo dne

Na poslední jídlo dne přichází čas dvě až čtyři hodiny před ulehnutím do postele. Večeře by měla být lehká, aby nezatěžovala trávení. (V číslech ideálně představuje asi 400 kcal.) Obecně platí, že Příjem potravin pozdě nebo těsně před spaním může snížit úspěšnost pokusů o hubnutí (4).

Zkroťte stres

Stres je jeden z hlavních důvodů, který stojí za špatnými spánkovými návyky. Ten chronický může vést k přibírání na váze i emocionálnímu přejídání. Vše tedy souvisí se vším a rozhodně není pochyb o tom, že spánek je pro fungování těla i hubnutí hlavní prioritou. Pakliže děláte všechno proto, aby se vás tuky nedržely, zkontrolujte, zda je vaše noční regenerace kvalitní, kupříkladu s pomocí chytrých hodinek, jež monitorují, jak si tělo vede (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4434546/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7914147/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288536/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893547/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7045300/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat