Zázrak jménem stévie

26.12.2021 | Hubnutí

Cukr. Jíme ho moc a přidáváme ho snad do všeho. Sám o sobě vůbec není špatný, je to skvělý zdroj energie. Bohužel jsme ho začali jíst v nekontrolované míře, a co si budeme povídat, mnozí lidé tu energii z něj nedokáží svým pohodlným stylem života upotřebit, proto se potýkáme s nadváhou, obezitou, diabetem a tak dále. Více než 1,9 miliardy 18 let a výš trpí nadváhou. Z toho je více než 650 milionů obézních. Nadváha a obezita zabije více lidí než lidí trpící podváhou, anorexií a bulimií.

41 milionů dětí mladších pěti let  a více než 340 milionů dětí a dospívajících ve věku 5 až 19 let má nadváhu nebo obezitu. Tento problém má mnohá řešení a jedním z nich je sladidlo. Je to dobře nebo špatně? Sladká, nízkokalorická až nulová kalorická složka, která dělá potravu chutnou bez metabolických problémů, které cukr může přinést. Dnes budeme mluvit o stévii. Rostlinném sladidle, které hraje velkou roli při zlepšování naší stravy. A vysvětlíme, jak může zlepšit váš život.

Co je stévie

Stévie je v posledních letech oblíbená forma sladidla. Je naprosto přirozená, poskytuje skvělou chuť a skoro nulové kalorie. Sladidlo je extrakt z listů rostliny stévia, která produkuje hypersladkou směs známou jako glykosid. Glykosidy nejsou stravitelné, tělem projdou stejným způsobem jako voda nebo vláknina.

Bezpečnost stévie

Absolutně. Evropský úřad pro bezpečnost potravin vynaložil hodně času a úsilí na základě hloubkové analýzy sladidla a dospěl k závěru, že je bezpečné pro lidskou spotřebu. Vedle toho věda ukazuje, že stévia má pozitivní vliv na zdraví buněk, cukru v krvi a na zdraví ledvin. Ale všeho moc škodí. Pokud konzumujete velké množství stévie, více než 25 mg/kg tělesné hmotnosti za den, mohlo by dojít k trávicím problémům. Nemusíte se obávat u běžných potravin a doplňků stravy, zde je stévie opravdu minimum, protože stévia je přibližně 200 až 300krát sladší než cukr, obsah je mnohem nižší a účinky na zdraví jsou mnohem lepší.

Proč se doslazují proteiny stévií?

Ochucují protein bez chemického ocásku a tím, že ho je třeba opravdu malé množství, získáte více bílkovin v jedné dávce. Navíc má minimum kalorií, takže jsou proteiny ideální i do diety.

Zdroj: Johanka Mo, https://www.medicalnewstoday.com/articles/287251, https://www.healthline.com/health/food-nutrition/stevia-side-effects






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat