Správná pokojová teplota při cvičení zrychlí spalování tuků

12.06.2022 | Hubnutí

Mysleli jste, že čím více se potíte, tím více spalujete? Že cvičení ve vyhřátých místnostech z vás dostane největší množství tuku? Pak vás následující článek asi překvapí.

Nic totiž není, jak se může zdát, a více potu ještě neznamená vyšší energetický výdej. Vlastně je to právě naopak.

Co se s tělem děje v teple?

V teple se tělo pochopitelně více potí. Byla by však chyba plést si tento pot s tukem. To byste museli být po každé hot józe, kde snadno propotíte dva ručníky, třeba o dvě kila lehčí. A asi víte, že tak to úplně nefunguje. Je pravda, že bezprostřední váhový úbytek je po cvičení v horku výraznější. Jedná se ale především o vodu, kterou si tělo nabere zpět při následné hydrataci. V teplém prostředí jsou na organismus kladeny velké nároky ohledně termoregulace, která usilovně pracuje na snižování teploty. Tento proces startuje masivní pocení, jež tělo ochlazuje a zabraňuje přehřátí. Sám o sobě ale nestojí příliš mnoho energie. Pamatujte tedy, že větší pocení hned neznamená vyšší dlouhodobý váhový úbytek, a přílišné navlékání například na běhání tak nedává moc velký smysl (1).

Proč je chladnější prostředí lepší?

Pobyt v chladu rovněž spouští v těle termoregulační mechanismy. Tentokrát však pracují trochu odlišně a využívají jiné zdroje. Musejí zajistit zahřátí těla, přičemž sice nedochází k výraznému pocení, ale spotřebují nějakou tu energii navíc. Nižší teplota nakopává metabolismus a už jen samotný pobyt v chladnějším prostředí zajistí lepší spalování (2). Možná jste slyšeli o věhlasném Sněžném muži a takzvané Wim Hofově metodě (3). Dle výzkumů i dlouholetých zkušeností tohoto holandského otužilce dochází v chladnějším prostředí k přeměně bílé tukové tkáně na hnědou a mimo dalších zdravotních benefitů, jako je posílení imunity nebo hormonální rovnováhy, také ke ztrátě nadbytečné váhy.

V kolika stupních tedy cvičit?

Není možné říci, jaká teplota je na cvičení ideální. Platí zde přímá úměra, a čím nižší je teplota v místnosti, tím více energie musí tělo na zahřátí vynaložit, proto i více spaluje (2). Takže by se dalo říci, že čím větší zima, tím lépe. Neznamená to ale, že se musíte okamžitě proměnit v polárníka a začít cvičit v chladicím boxu. Je třeba se otužovat postupně a i několikastupňové snížení teploty může podpořit spalování během cvičení. Pro pravidelný trénink si tak raději vybírejte chladnější prostředí než vytápěné tělocvičny a celkově se zdržujte více v chladu. Samozřejmě vždy v ohledu na vaše zdraví a tak, abyste při tréninku nenachladli.

Hubni i ve spánku

Tělo spaluje nějakou tu energii prakticky pořád. I ve spánku platí, že chladnější prostředí je pro výdej energie lepší. Zkuste proto ubrat také v zimě na vytápění a před spaním si pokoj pěkně provětrejte (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499843/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1368838/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605164/, 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat