Očistný intervalový půst ubere tělu hodně kil

Pokud se snažíte zhubnout nějaké to kilo, pak je intervalový půst asi nejzdravější variantou. Kromě toho, že se vám podaří shodit přebytečná kila, dopřejete svému tělu dostatek času na vlastní očistu.

Většina z nás si čas od času dá třeba jeden půstový den jako detox. Co se ale stane, když budete intervalový půst dodržovat celý týden? Pokud chcete vyzkoušet přerušovaný neboli intervalový půst, zásadní rada je – dejte mu dostatek času. Čím déle, tím lépe, protože si vaše tělo bude moci zvyknout postupně na jiný režim. Ovšem už po týdnu na sobě poznáte spoustu pozitivních změn.

Lehký pocit bytí

Nejen že se budete lehce cítit, vy budete lehčí doopravdy! Nečekejte však hned velké úbytky na váze, spíš něco okolo kila až dvou, což sice není úplně mnoho, ale lepší než nic. Nicméně mnohem výraznější bude váš lehký a svěží pocit. Už žádné tlačení plného žaludku, viditelně menší břicho a celkově zdravější pocit. Takže najednou budete mít i větší chuť na zdravější potraviny jako třeba ovoce a zelenina. A díky poloprázdnému žaludku se výrazně zlepší i váš spánek (1).

Najděte si parťáka

Pokud bydlíte sami, není dodržování půstu žádný problém. Pokud ale bydlíte s partnerem, nebo dokonce s dětmi, už je to o poznání složitější. Proto se s partnerem domluvte, abyste drželi půst společně. Nejenže to může být zábava, ale navíc odpadnou mrzutosti s tím, že jeden stoluje sám a druhý drží půst. A když se nenechá přemluvit partner, zkuste alespoň podporu kamarádky na dálku (2).

Nezapomínejte na sport

Trocha pohybu ještě nikoho nezabila a během půstu tím tělu jenom prospějete. I kdyby to měla být třeba jenom každodenní procházka. A jakmile si vaše tělo zvykne na nové časy konzumace jídla, začněte s lehkým cvičením – třeba doma podle internetu (3).

Tipy, jak dodržet optimální program

Poslední jídlo si dejte večer v 17 nebo nejpozději 18 hodin a snídani následně pak v 9 nebo až v 10 hodin. Snídaně by měla být zdravá a vyvážená, tedy müsli s čerstvým ovocem nebo celozrnné pečivo s avokádem a tvarohem. Mezitím si dejte ovoce nebo ořechy. Hlad zažeňte zázvorovým čajem nebo dostatečným množstvím vody s citronem nebo limetou. Když vás hlad dožene, rychle si najděte rozptýlení – někomu zatelefonujte, běžte se projít nebo si poslechněte audioknihu (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7021351/, (2) názor autora, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1402378/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7213043/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat