Kuskus na skus odvede při hubnutí velký kus práce za vás

Kuskus je tradiční pokrm severoafrických kultur, který se skládá z malých kuliček tvrdé pšenice, ječmene nebo prosa. Kdo by tušil, že posiluje imunitní systém a zlepšuje svalovou hmotu? A z jakých dalších důvodů byste si ho měli přidávat na svůj stůl?

Kuskus se v historických pramenech poprvé objevil ve 13. století. Pochází ze severoafrických zemí, ale oblíbil si ho celý svět. Ve své přírodní formě je dostupný pouze ve středomořské a severoafrické zemi. Spojené státy, Velká Británie a jiné národy světa kuskus obvykle dostávají v předvařených nebo připravených odrůdách, takže je k jeho přípravě zapotřebí malé množství horké vody. Chutná vám? Tak to je jedině dobře. Většina zdravotních přínosů spojených s kuskusem je spojena s působivým obsahem minerálů a vitaminů, včetně selenu, thiaminu, niacinu, kyseliny listové a manganu (1). Pokud tuhle potravinu zařadíte do svého jídelníčku, co tím získáte?

Zdravý kardiovaskulární systém

Jednou z nejdůležitějších složek kuskusu je selen, tedy stopový minerál, který je velmi obtížné najít v potravinářských zdrojích. Naštěstí jedna porce kuskusu má více než 60 % doporučovaného denního příjmu selenu. Pokud jde o zdraví srdce, selen funguje jako silný antioxidant, který působí hlavně v cévách, kde snižuje tvorbu plaku a nebezpečného LDL cholesterolu na stěnách arterií a žil. Selen chrání tělo před nebezpečnými a život ohrožujícími podmínkami, jako je ateroskleróza, srdeční záchvaty a mrtvice (2).

Kromě toho je kuskus slušným zdrojem draslíku, což je další základní živina, která snižuje kontrakce krevních cév, z čehož těží pacienti, jež jsou vystaveni vysokému riziku různých kardiovaskulárních onemocnění. Draslík také pomáhá při normálním fungování srdce a zabraňuje srdeční arytmii (2).

Posílený imunitní systém

Přírodní antioxidační vlastnosti selenu pomáhají bojovat proti proliferaci volných radikálů a dalších toxinů v krevním řečišti. Selen se zároveň může pochlubit druhým jedinečným způsobem posilování imunitního systému. Skutečně stimuluje regeneraci vitaminů C a E, které hrají nedílnou součást obranných mechanismů těla. Celkově může být kuskus velmi silnou pomůckou přirozené obrany organismu (2).

Vylepšená svalová hmota

Selen je zároveň jednou z důležitých částí rozvíjející se svalové hmoty a hraje klíčovou roli při metabolismu bílkovin a vývoji svalů. Studie ukázaly, že nedostatek tohoto prvku je hlavní příčinou svalové slabosti, abnormální únavy nebo celkové únavy těla. Vzhledem k tomu, že je těžké získávat selen v přirozené podobě, může být kuskus jedním z nejlepších zdrojů při vylepšování svalové hmoty (2)!

Hojení ran

Zotavování se z nemoci občas bývá problematické. Kuskus je v tomto případě velkou pomocí, protože poskytuje velké množství bílkovin. Protein je totiž nedílnou součástí hojení ran, napomáhá metabolismu enzymů, takže je užitečný při léčbě zranění, a to jak uvnitř, tak i zvenčí. Máte-li tedy po chirurgickém zákroku, konzumujte kuskus každý den. A nebojte se o svoji štíhlou linii (3).

Pomoc při hubnutí

Lidé na dietách často hledají nízkokalorické zdroje jídla, přičemž se vyhýbají obilí. Pokud jde o zrna, jako je rýže, quinoa nebo kuskus, není se čeho bát. Při střízlivé konzumaci této potraviny štíhlé křivky zůstanou zachovány. Ve skutečnosti má jeden šálek kuskusu 200 kalorií, což je méně než 10 % denního příjmu kalorií určeného pro dospělého člověka (3).

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Couscous, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5686026/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8998045/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat